Počet záznamů: 1  

Microstrain measurement in plastically deformed austenic steel

  1. 1.
    SYSNO ASEP0185022
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevMicrostrain measurement in plastically deformed austenic steel
    Tvůrce(i) Hirshi, K. (FR)
    Ceretti, M. (FR)
    Lukáš, Petr (UJF-V) RID, ORCID, SAI
    Ji, N. (FR)
    Braham, C. (FR)
    Iodini, A. (FR)
    Zdroj.dok.Textures and Microstructures - ISSN 0730-3300
    Roč. 33, - (1999), s. 219-230
    Poč.str.12 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Vědní obor RIVBG - Jaderná, atomová a mol. fyzika, urychlovače
    CEPGV202/97/K038 GA ČR - Grantová agentura ČR
    KSK1010601 GA AV ČR - Akademie věd
    AnotaceSome results of high-resolution neutron diffraction experiments resulting in determination of the microstrain in metallic materials are reported. The method of the diffraction line broadening analysis was verified in two materials,investigated earlier by X-ray diffraction: an austenitic steel prestrained up to 30 and a cold rolled aluminium magnesium alloy. For these materials, the mean-square microstrain and the dislocation density were determined, a good agreement was reached with the results of X-ray experiments.As an application of such analysis we investigated the influence of the shot-peening treatment on an austenitic steel. This treatment is commonly used to introduce compressive stresses in the surface of material, giving improved resistance to fatique fracture. The microstrain distribution and the size of coherently diffracting blocks for a shot-peened sample of austenitic steel as a function of depth from the surface are determined by the above analysis and the results are presented.
    PracovištěÚstav jaderné fyziky
    KontaktMarkéta Sommerová, sommerova@ujf.cas.cz, Tel.: 266 173 228
    Rok sběru2001

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.