Počet záznamů: 1  

Postharvest imaging of chlorophyll fluorescence from lemons can be used to predict fruit quality

  1. 1.
    SYSNO ASEP0170545
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevPostharvest imaging of chlorophyll fluorescence from lemons can be used to predict fruit quality
    Tvůrce(i) Nedbal, Ladislav (UEK-B)
    Soukupová, Julie (UEK-B) RID
    Writmarsh, J. (US)
    Trtílek, M. (US)
    Zdroj.dok.Photosynthetica. - : Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. - ISSN 0300-3604
    Roč. 38, č. 4 (2000), s. 571-579
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaCitrus lemon ; mould ; Penicillium digitatum
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    CEZAV0Z6087904 - UEK-B
    AnotaceWe demonstrate the feasibility of assaying and predicting post-harvest damage in lemons by monitoring chlorophyll (Chl) fluorescence. Fruit quality was assayed using a commercial instrument that determines photosynthetic performance by imaging Chi fluorescence parameters under different irradiances. Images of Chi fluorescence from individual lemons reveal that photosynthesis is active throughout the post-harvest ripening process. Because photosynthesis is highly sensitive to biotic and abiotic stress, variations in Chi fluorescence parameters over the surface of a lemon fruit can be used to predict areas that will eventually exhibit visible damage. The technique is able to distinguish between mould-infected areas that eventually spread over the surface of the fruit, and damaged areas that do not increase in size during ripening.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2002

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.