Počet záznamů: 1
Determination of iodine in Asian diets by epithermal and radiochemical neutron activation analysis
- 1.
SYSNO ASEP 0101887 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Ostatní články Název Determination of iodine in Asian diets by epithermal and radiochemical neutron activation analysis Překlad názvu Stanovení jodu v asijské stravě epithermální a radiochemickou neutronovou aktivační analýzou Tvůrce(i) Kučera, Jan (UJF-V) RID, ORCID, SAI
Iyengar, GV. (AT)
Řanda, Zdeněk (UJF-V) RID
Parr, RM. (AT)Zdroj.dok. Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry. - : Springer - ISSN 0236-5731
Roč. 259, č. 3 (2004), s. 505-509Poč.str. 5 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. NL - Nizozemsko Klíč. slova iodine ; Asian diets Vědní obor RIV BG - Jaderná, atomová a mol. fyzika, urychlovače CEP IAA4048301 GA AV ČR - Akademie věd CEZ AV0Z1048901 - UJF-V Anotace Samples of diets from China, Japan, Korea, India, Pakistan and Philippines were analyzed using epithermal and radiochemical neutron activation analysis (ENAA and RNAA, respectively) within the framework of the IAEA project "Reference Asian Man". The RNAA procedure was based on alkaline-oxidative fusion followed by extraction of elemental iodine in chloroform. The analytical methods employed are discussed in terms of detection limits and uncertainties of the results obtained. For quality control purposes a number of NIST biological reference materials, namely diets and foods were analyzed. Results for the diet samples indicate that achieving the WHO recommended daily allowance for iodine may be a problem in most of the above given countries Pracoviště Ústav jaderné fyziky Kontakt Markéta Sommerová, sommerova@ujf.cas.cz, Tel.: 266 173 228 Rok sběru 2005
Počet záznamů: 1