Počet záznamů: 1  

Sampling design in large-scale vegetation studies: Do not sacrifice ecological thinking to statistical purism!

  1. 1.
    SYSNO ASEP0093166
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevSampling design in large-scale vegetation studies: Do not sacrifice ecological thinking to statistical purism!
    Překlad názvuDesign sběru dat ve vegetačních studiích velkého měřítka: neobětujte ekologické myšlení statistickému purismu!
    Tvůrce(i) Roleček, J. (CZ)
    Chytrý, M. (CZ)
    Hájek, Michal (BU-J) RID
    Lvončík, S. (CZ)
    Tichý, L. (CZ)
    Zdroj.dok.Folia Geobotanica. - : Springer - ISSN 1211-9520
    Roč. 42, - (2007), s. 199-208
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaEcological methodology ; Large-scale vegetation patterns ; Macroecology
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEPIAA6163303 GA AV ČR - Akademie věd
    GA206/05/0020 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    AnotaceMost of the historical phytosociological data on vegetation composition have been sampled preferentially and thus belong to those ecological data that do not fulfill the statistical assumption of independence of observations, necessary for valid statistical testing and inference. Nevertheless, phytosociological data have been recently used for various ecological meta-analyses, especially in studies of large-scale vegetation patterns. For this reason, we focus on the comparison of preferential sampling with other sampling designs that have been recommended as more convenient alternatives from the point of view of statistical theory.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2008
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.