Počet záznamů: 1  

Compounds of natural origin inducing resistance in winter wheat to powdery mildew (Blumeria graminis f.sp. tritici)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0028419
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevCompounds of natural origin inducing resistance in winter wheat to powdery mildew (Blumeria graminis f.sp. tritici)
    Překlad názvuSměsi přírodního původu indukující rezistenci ozimé pšenice k padlí travnímu (Blumeria graminis f.sp. tritici)
    Tvůrce(i) Věchet, L. (CZ)
    Martínková, J. (CZ)
    Šindelářová, Milada (UEB-Q)
    Burketová, Lenka (UEB-Q) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Plant, Soil and Environment. - : Česká akademie zemědělských věd - ISSN 1214-1178
    Roč. 51, č. 10 (2005), s. 469-475
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovawinter wheat ; inducer of resistence ; powdery mildew
    Vědní obor RIVGF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
    CEPGA522/03/0353 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50380511 - UEB-Q (2005-2011)
    AnotaceIn laboratory and small-field experiments inducers of synthetic origin: benzothiadiazole (BTH), salicylic acid, and inducers of biological origin: glycine betaine, extracts prepared from oak bark (Quercus robur L.), Reynoutria sacchaliensis L., curcuma (Curcuma longa L.), ginger (Zingiber officinale Roscoe) were effective against powdery mildew on the winter wheat (cv. Kanzler) susceptible to this disease. All studied inducers slightly effected the synthesis of new proteins (PR-proteins) that were localized in extracellular space. The efficacy of inducers was long-term. The most effective inducer was BTH; its application produced a number of chlorotic blotches on leaves.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2006
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.