- Numerical and experimental modelling of turbulent flow in curved chan…
Počet záznamů: 1  

Numerical and experimental modelling of turbulent flow in curved channels and diffusers

  1. 1.
    SYSNO ASEP0026369
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevNumerical and experimental modelling of turbulent flow in curved channels and diffusers
    Překlad názvuNumerické a experimentální modelování turbulentního proudění v zakřivených kanálech a difuzorech
    Tvůrce(i) Příhoda, Jaromír (UT-L) RID, ORCID
    Šulc, J. (CZ)
    Sedlář, M. (CZ)
    Zubík, P. (CZ)
    Zdroj.dok.Engineering Mechanics. - : Association for Engineering Mechanics - ISSN 1802-1484
    Roč. 12, č. 6 (2005), s. 429-440
    Poč.str.12 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaturbulent flow ; curved channels and diffusers
    Vědní obor RIVBK - Mechanika tekutin
    CEPGA103/02/0545 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z20760514 - UT-L (2005-2011)
    AnotaceModelling of turbulent flow in curved channels and diffusers of rectangular cross-section was aimed at the evolution of secondary flow and origin of flow separation and their connection with energy losses and pressure recovery. Numerical results obtained using software CFX TASCflow 2.12 were compared with experiments made in a water channel. Flow separation occurs on the inner wall of the channel before the bend exit and its extent is restricted to the central part of the channel due to secondary flow going from the sidewalls to the channel axis. The extent of separation region and consequently the energy losses decrease with the increasing the radius of the inner wall curvature.
    PracovištěÚstav termomechaniky
    KontaktMarie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.