Počet záznamů: 1  

The first record of snow algae vitality in situ by variable fluorescence of chlorophyll

  1. 1.
    SYSNO ASEP0026316
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevThe first record of snow algae vitality in situ by variable fluorescence of chlorophyll
    Překlad názvuPrvní záznam vitality sněžných řas in situ pomocí variabilní fluorescence chlorofylu
    Tvůrce(i) Kvíderová, Jana (BU-J) RID, ORCID
    Stibal, Marek (BU-J)
    Nedbalová, Linda (BU-J) RID, ORCID
    Kaštovská, Klára (BU-J)
    Zdroj.dok.Czech Phycology - ISSN 1213-3434
    Roč. 5, - (2005), s. 69-77
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovasnow algae ; fluorescence ; Chlamydomonas
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEPKJB6005409 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z6005908 - BU-J
    AnotaceAlthough snow algae may serve as very good model organisms for their adaptation to extreme environments, ecophysiological studies of them are rare. In our study, we measuerd the dependence of relative electron transfer rate on the irradiance of natural samples by variable fluorescence of chlorophyll directly in the field. The sample consisted mainly of zygospores of Chlamydomonas brevispina (FRITSCH) Hoh. Roem. et MULI. The cell density in the snow field (10*5 cells/ml) exceeded the lower detection limit of fluorometr. The parametrs of the dependency indicate the viability of zygospores. The values of maximum quantum yield suggest that the zygospores were not subject to serious stress and, for the firts time, proved that the resting stages of Chlamydomonas brevispina were photosynthetically active, at least at the level of primary photochemical reactions in the photosystem 2.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2006
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.