- Seed bank of an invasive alien, Heracleum mantegazzianum, and its sea…
Počet záznamů: 1  

Seed bank of an invasive alien, Heracleum mantegazzianum, and its seasonal dynamics

  1. 1.
    SYSNO ASEP0025544
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevSeed bank of an invasive alien, Heracleum mantegazzianum, and its seasonal dynamics
    Překlad názvuSemenná banka invazního druh Heracleum mantegazzianum a její sezónní dynamika
    Tvůrce(i) Krinke, L. (CZ)
    Moravcová, Lenka (BU-J) RID, ORCID
    Pyšek, Petr (BU-J) RID, ORCID
    Jarošík, Vojtěch (BU-J)
    Pergl, Jan (BU-J) RID, ORCID
    Perglová, Irena (BU-J) RID
    Zdroj.dok.Seed Science Research. - : Cambridge University Press - ISSN 0960-2585
    Roč. 15, - (2005), s. 239-248
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovainvasion ; dormancy ; seed bank
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEZAV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    AnotaceStudy of seed bank of an invasive alien Heracleum mantegazzianum, carried out over two vegetation periods, showed that the percentage of living seed in the seed bank decreased from 55.9% in autumn (after fruit release from mother plants) to 41.7% in spring (before the onset of germination) to 14.8% in summer (after the germination has ceased). The percentage of non-dormant seed among living was 0.3% in autumn, it increased to 87.5% in spring, and decreased to 3.0% in summer. In autumn, there were on average 6719 seed/m2 in the seed bank; in spring there were on average 2044 living seed/m2. Majority of seed (95%) were concentrated in the upper 5 cm soil layer. Some seeds, however, are present in lower soil layers, which indicates a short-term persistent seed bank.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2006
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.