Počet záznamů: 1  

Contribution to the study of rutin stability in the achenes of Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0488941
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevContribution to the study of rutin stability in the achenes of Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum)
    Tvůrce(i) Kalinová Pexová, J. (CZ)
    Vrchotová, Naděžda (UEK-B) RID, SAI, ORCID
    Tříska, Jan (UEK-B) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Food Chemistry. - : Elsevier - ISSN 0308-8146
    Roč. 258, aug (2018), s. 314-320
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovahexane ; lyophilisation ; methanol ; quercetin ; rutin-degradating enzyme ; temperature
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    Obor OECDBiochemistry and molecular biology
    CEPLO1415 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Institucionální podporaUEK-B - RVO:86652079
    UT WOS000430241500041
    EID SCOPUS85044721074
    DOI10.1016/j.foodchem.2018.03.090
    AnotaceTartary buckwheat achenes are rich in rutin. However, its utilisation as a food is low due to the bitter taste of the products because of the transformation of rutin to quercetin. The aim of this study was to determine the stability of rutin and selected flavonoids, which are influenced by the different sample preparations exposing the achenes to higher temperatures (60 °C, 100 °C, and 140 °C), and also to determine the specificity of the rutin degrading enzymes in Tartary buckwheat. The achenes were directly extracted with methanol pre-extracted with hexane, or lyophilised before extraction. The rutin and quercetin contents were determined by HPLC. The rutin-degrading enzymes in Tartary buckwheat achenes were not inactivated after a heat treatment up to 140 °C acting on them for three hours, neither to lyophilisation nor pre-extraction with hexane. The rutin-degrading enzymes probably caused the deglycosylation of kaempferol-3-O-rutinoside, kaempferol-3-O-β-d-glucoside and piceid. Rutin-degrading enzymes were inactivated with 100% methanol.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2019
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.