Počet záznamů: 1  

Optimization of cultivation conditions for fatty acid composition and EPA production in the eustigmatophycean microalga Trachydiscus minutus

  1. 1.
    SYSNO ASEP0430412
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevOptimization of cultivation conditions for fatty acid composition and EPA production in the eustigmatophycean microalga Trachydiscus minutus
    Tvůrce(i) Cepák, Vladislav (BU-J) RID
    Přibyl, Pavel (BU-J) RID, ORCID
    Kohoutková, J. (CZ)
    Kaštánek, P. (CZ)
    Celkový počet autorů4
    Zdroj.dok.Journal of Applied Phycology. - : Springer - ISSN 0921-8971
    Roč. 26, č. 1 (2014), s. 181-190
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaEicosapentaenoic acid ; polyunsaturated fatty acids ; Trachydiscus minutus
    Vědní obor RIVEI - Biotechnologie a bionika
    CEPTE01020080 GA TA ČR - Technologická agentura ČR
    TA03011027 GA TA ČR - Technologická agentura ČR
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939
    UT WOS000330969800021
    DOI10.1007/s10811-013-0119-z
    AnotaceWe determined the effects of cultivation conditions (nitrogen source, salinity, light intensity, temperature) on the composition of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) and the production of eicosapentaenoic acid (EPA) in the laboratory cultured microalga, Trachydiscus minutus. The highest EPA productivity of about 30 mg L−1day−1 was found in microalgae grown at higher light intensities (up to 1,070 μmol photons m−2 s−1), at 28 °C. So, for overproduction of EPA in this species, we propose that outdoor cultivation be used under conditions of a temperate climatic zone in summer, using urea as a nitrogen source.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2015
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.