Počet záznamů: 1  

In vitro bioaccessibility of selenoamino acids from selenium (Se)-enriched Chlorella vulgaris biomass in comparison to selenized yeast, a Se-enriched food supplement, and Se-rich foods

  1. 1.
    SYSNO ASEP0505380
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevIn vitro bioaccessibility of selenoamino acids from selenium (Se)-enriched Chlorella vulgaris biomass in comparison to selenized yeast, a Se-enriched food supplement, and Se-rich foods
    Tvůrce(i) Vu, Dai Long (MBU-M) ORCID
    Saurav, Kumar (MBU-M) ORCID
    Mylenko, Mykola (MBU-M) ORCID
    Ranglová, Karolína (MBU-M) ORCID
    Kuta, Jan (MBU-M) ORCID
    Ewe, Daniela (MBU-M) ORCID
    Masojídek, Jiří (MBU-M) RID, ORCID
    Hrouzek, Pavel (MBU-M) ORCID
    Zdroj.dok.Food Chemistry. - : Elsevier - ISSN 0308-8146
    Roč. 279, MAY 1 (2019), s. 12-19
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaBioaccessibility ; Selenoamino acids ; Selenium enriched Chlorella vulgaris
    Vědní obor RIVGM - Potravinářství
    Obor OECDNutrition, Dietetics
    CEPLO1416 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    ED2.1.00/19.0392 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    LM2015055 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    Výzkumná infrastrukturaC4SYS - 90055 - Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaMBU-M - RVO:61388971
    UT WOS000454689200002
    EID SCOPUS85058026866
    DOI10.1016/j.foodchem.2018.12.004
    AnotaceSelenium (Se) is an indispensable microelement in our diet and health issues resulting from deficiencies are well documented. Se-containing food supplements are available on the market including Se-enriched Chlorella vulgaris (Se-Chlorella) which accumulates Se in the form of Se-amino acids (Se-AAs). Despite its popular uses, data about the bioaccessibility of Se-AAs from Se-Chlorella are completely missing. In the present study, gastrointestinal digestion times were optimized and the in vitro bioaccessibility of Se-AAs in Se-Chlorella, Se-yeast, a commercially available Se-enriched food supplement (Se-supplement) and Se rich foods (Se-foods) were compared. Higher bioaccessibility was found in Se-Chlorella (similar to 49%) as compared to Se-yeast (similar to 21%), Se-supplement (similar to 32%) and Se-foods. The methods used in production of Se-Chlorella biomass were also investigated. We found that disintegration increased bioaccessibility whereas the drying process had no effect. Similarly, temperature treatment by microwave oven also increased bioaccessibility whereas boiling water did not.
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2020
    Elektronická adresahttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618320910?via%3Dihub
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.