Počet záznamů: 1  

A detailed morphological, phylogenetic and ecophysiological analysis of four benthic Anabaena (Nostocales, Cyanobacteria) strains confirms deep heterogeneity within the genus

  1. 1.
    SYSNO ASEP0448926
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevA detailed morphological, phylogenetic and ecophysiological analysis of four benthic Anabaena (Nostocales, Cyanobacteria) strains confirms deep heterogeneity within the genus
    Tvůrce(i) Kust, A. (CZ)
    Kozlíková-Zapomělová, E. (CZ)
    Mareš, Jan (BU-J) RID
    Řeháková, Klára (BU-J) RID, ORCID
    Celkový počet autorů4
    Zdroj.dok.Fottea. - : Česká algologická společnost - ISSN 1802-5439
    Roč. 15, č. 2 (2015), s. 191-202
    Poč.str.12 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaAnabaena ; taxonomy ; ecology
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939
    UT WOS000365757400007
    EID SCOPUS84943157775
    DOI10.5507/fot.2015.019
    AnotaceFour benthic Anabaena strains isolated from different localities in the Czech Republic were examined from the morphological, phylogenetic, and physiological points of view. The results of combined analysis showed distinct morphological dissimilarity between the studied strains, which were further found to belong to different phylogenetic groups based on the 16S rRNA gene phylogeny. Our results indicate that the benthic Anabaena genus is much more complex than previously thought and provide novel insights into the biology and ecology of benthic Anabaena species. With the collection of more data, we expect the genus Anabaena will be split into several new monophyletic taxa, each covering distinct morpho– and ecotypes.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2016
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.