Počet záznamů: 1  

Diversity and toxin content of cyanobacteria in fish ponds (South Moravia, Czech Republic) related to fishery management intensity

  1. 1.
    0327119 - BÚ 2010 RIV CZ eng J - Článek v odborném periodiku
    Kopp, Radovan - Ziková, Andrea - Mareš, J. - Navrátil, S. - Adamovský, Ondřej - Palíková, M.
    Diversity and toxin content of cyanobacteria in fish ponds (South Moravia, Czech Republic) related to fishery management intensity.
    [Druhová diverzita sinic a obsah microcystinů v rybnících v závislosti na intenzitě rybářského obhospodařování.]
    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. Roč. 56, č. 5 (2008), s. 111-117. ISSN 1211-8516. E-ISSN 2464-8310
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z60050516
    Klíčová slova: cyanobacteria * fish stock * ponds
    Kód oboru RIV: EF - Botanika

    During the vegetative period of the year 2005 (June -- October) we carried out hydrobiological and hydrochemical monitoring of selected ponds inhered in Southern Moravia in relation to different fishery management intensities. Water temperature, dissolved oxygen content, pH, conductivity and water transparency were monitored directly at taking place, N--NH4+, N--NO2-, N--NO3-, P--PO43- content and chlorophyll-a concentration were measured in hydrochemical laboratory. At the same time, water samples for taxonomical analyses of phytoplankton and assessment of toxin content of cyanobacteria were taken. All ponds were characterized by low water transparency, high values of pH, N--NH4+, P--PO43- and high chlorophyll a concentration.

    Složení a toxicita sinic rybníků Jižní Moravy v závislosti na intenzitě rybářského hospodaření. Během vegetačního období roku 2005 (červen-říjen) probíhal monitoring devíti rybníků jižní Moravy. Rybníky byly vybrány v závislosti na intenzitě hospodaření s rybí produkcí od 100 do 1500 kg.ha-1. Sledovali jsme základní fyzikálně-chemické parametry vody (teplota vody, pH, rozpuštěný kyslík, vodivost, průhlednost, N-NH4+, N-NO2-, N-NO3-, P-PO43-), chlorofyl a, koncentraci microcystinů a složení fytoplanktonu.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0174018

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.