Počet záznamů: 1  

Extraction of Li, K, and Rb from zinnwaldite by chlorination roasting with CaCl2

  1. 1.
    SYSNO ASEP0579018
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevExtraction of Li, K, and Rb from zinnwaldite by chlorination roasting with CaCl2
    Tvůrce(i) Kristianová, E. (CZ)
    Hong Vu, N. (CZ)
    Dvořák, P. (CZ)
    Tomaško, T. (CZ)
    Vaculíková, Lenka (UGN-S) RID, ORCID
    Celkový počet autorů5
    Číslo článku108420
    Zdroj.dok.Minerals Engineering. - : Elsevier - ISSN 0892-6875
    Roč. 204, December 2023 (2023)
    Poč.str.12 s.
    Forma vydáníOnline - E
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovazinnwaldite ; lithium ; potassium ; rubidium ; chlorination ; extraction
    Vědní obor RIVCB - Analytická chemie, separace
    Obor OECDAnalytical chemistry
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaUGN-S - RVO:68145535
    UT WOS001097691800001
    EID SCOPUS85173898800
    DOI10.1016/j.mineng.2023.108420
    AnotaceThe extraction of lithium, potassium, and rubidium from lithium mica zinnwaldite was investigated using high-temperature roasting with solid calcium chloride, followed by water leaching of the resulting sinters. This study examined the impact of roasting temperature, heating rate, roasting time, and the calcium chloride content within the roasting mixture on the extraction efficiency of alkali metals. The crucial factors of the roasting process are the roasting temperature and the calcium chloride content within the roasting mixture. The optimal results were achieved when a mixture containing four times the stoichiometric amount of calcium chloride was roasted at 1000 °C for 20 min with a heating rate of 10 °C/min. Under these conditions, 77 % of lithium, 90 % of potassium, and 90 % of rubidium were successfully extracted.
    PracovištěÚstav geoniky
    KontaktLucie Gurková, lucie.gurkova@ugn.cas.cz, Tel.: 596 979 354
    Rok sběru2024
    Elektronická adresahttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S089268752300434X?via%3Dihub
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.