Počet záznamů: 1  

Hibberdia magna (Chrysophyceae): a promising freshwater fucoxanthin and polyunsaturated fatty acid producer

  1. 1.
    SYSNO ASEP0571925
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevHibberdia magna (Chrysophyceae): a promising freshwater fucoxanthin and polyunsaturated fatty acid producer
    Tvůrce(i) Střížek, Antonín (BU-J) ORCID, RID
    Přibyl, Pavel (BU-J) RID, ORCID
    Lukeš, M. (CZ)
    Grivalský, T. (CZ)
    Kopecký, J. (CZ)
    Galica, T. (CZ)
    Hrouzek, P. (CZ)
    Číslo článku73
    Zdroj.dok.Microbial Cell Factories. - : BioMed Central
    Roč. 22, č. 1 (2023)
    Poč.str.19 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaFucoxanthin ; Hibberdia magna ; Polyunsaturated fatty acids
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    Obor OECDMicrobiology
    CEPTN01000048 GA TA ČR - Technologická agentura ČR
    Způsob publikováníOpen access
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939
    UT WOS000971011800001
    EID SCOPUS85152980558
    DOI10.1186/s12934-023-02061-x
    AnotaceThe initial screening for freshwater fucoxanthin producers turned our attention to the chrysophyte alga Hibberdia magna. We performed a comprehensive cultivation experiments using a temperature × light cross-gradient to assess the impact of these conditions on the target compounds (fucoxanthin and PUFAs) productivity. Our research brings pioneer insight into the biotechnology potential of freshwater autotrophic flagellates, which are of special importance as the use of sea-water-based media may increase cultivation costs and prohibits inland microalgae production.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2024
    Elektronická adresahttps://doi.org/10.1186/s12934-023-02061-x
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.