Změna literárněvědného paradigmatu: pokus o česko-slovenský dialog
1.
SYSNO ASEP
0159023
Druh ASEP
C - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
Zařazení RIV
D - Článek ve sborníku
Název
Změna literárněvědného paradigmatu: pokus o česko-slovenský dialog
Překlad názvu
The Change of the Paradigm of Literary Criticism: an Attempt at the Czech-Slovak Dialogue
Tvůrce(i)
Pospíšil, Ivo (SLU-S)
ISBN
80-210-2841-6
Zdroj.dok.
Literatury v kontaktech (Jazyk - literatura - kultura.) / Pospíšil I. ; Zelenka M.. - Brno : Masarykova univerzita, 2002
Rozsah stran
s. 21-33
Poč.str.
13 s.
Akce
Literatures in Contacts
Datum konání
06.12.2001
Místo konání
Brno
Země
CZ - Česká republika
Typ akce
EUR
Jazyk dok.
cze - čeština
Země vyd.
CZ - Česká republika
Klíč. slova
structuralism ; poststructuralism ; softer approaches to literature
Vědní obor RIV
AJ - Písemnictví, masmédia, audiovize
CEZ
AV0Z9092920 - SLU-S
Anotace
Stať je kritickým komentářem a dílem i polemikou s některými nejnovějšími publikacemi členů tzv. Nitranského týmu, kteří přicházejí s kritikou strukturalismu, ale také technologických přístupů v literární vědě vůbec, aniž by uváděli důležité vývojové peripetie strukturalismu. Autor stati hájí nutnost transcendence oborů, ale také neustálé redefinování hranic literární vědy a kompaktnost její metodologie.
Překlad anotace
The study presents a critical commentary on and partly a polemic with some topical publications of the members of the so-called Nitra Team who criticize structuralism and the technological approaches in literary criticism in general without taking into account the important evolutionary peripeteias of structuralism as such. The authors of the study defends the necessity of transcendence of scientific disciiplines, but also a permanent redefing of the borders of literary scholarship and the compactness of its methodology.
Pracoviště
Slovanský ústav
Kontakt
Dana Pilátová, pilatova@slu.cas.cz, Tel.: 224 800 262
Rok sběru
2003
Počet záznamů: 1
Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom
jak používáme cookies.