Počet záznamů: 1  

Synthetic jet actuators with rigid and temporally variable nozzles

  1. 1.
    SYSNO ASEP0576280
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVZáznam nebyl označen do RIV
    NázevSynthetic jet actuators with rigid and temporally variable nozzles
    Tvůrce(i) Trávníček, Zdeněk (UT-L) RID, ORCID
    Antošová, Zuzana (UT-L) ORCID, RID
    Celkový počet autorů2
    Zdroj.dok.10th International Symposium on Turbulence, Heat and Mass Transfer : THMT-23. - New York : Begell House, Inc., 2023 - ISSN 2377-4169 - ISBN 978-1-56700-534-9
    Rozsah strans. 171-174
    Poč.str.4 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    AkceInternational Symposium On Turbulence, Heat and Mass Transfer /10./
    Datum konání11.09.2023 - 15.09.2023
    Místo konáníRome
    ZeměIT - Itálie
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovasyntetic jet ; actuator ; biomimetics
    Vědní obor RIVBJ - Termodynamika
    Obor OECDThermodynamics
    CEPGC21-26232J GA ČR - Grantová agentura ČR
    DOI10.1615/ICHMT.THMT-23.60
    AnotaceFour variants of SJAs were designed and tested. Two SJAs used common rigid slot nozzles. Considering biomimetic principles, two others SJAs were designed with temporally variable slot nozzles. Three experimental methods were used: phase-locked visualization and optical measurements of oscillating nozzle lips, hot-wire anemometry, and jet momentum flux measurement using a precision scale. The results demonstrate abilities of the bio-inspired SJAs with temporally variable nozzles, because these actuators obtain higher parameters in comparison with similar SJAs with rigid nozzles. Namely, a 12% enhancement of the stagnation point Nusselt number was concluded.
    PracovištěÚstav termomechaniky
    KontaktMarie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823
    Rok sběru2024
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.