Počet záznamů: 1  

Temporal changes in the abundance of barbel, Barbus barbus in the Jihlava River, Czech Republic

  1. 1.
    SYSNO ASEP0164555
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevTemporal changes in the abundance of barbel, Barbus barbus in the Jihlava River, Czech Republic
    Tvůrce(i) Peňáz, Milan (UBO-W) SAI, SAI
    Pivnička, K. (CZ)
    Baruš, Vlastimil (UBO-W) RID, SAI
    Prokeš, Miroslav (UBO-W) RID, SAI, SAI
    Zdroj.dok.Folia zoologica. - : Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i. - ISSN 0139-7893
    Roč. 52, č. 4 (2003), s. 441-448
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovabarbel
    Vědní obor RIVEG - Zoologie
    CEPGA206/01/0586 GA ČR - Grantová agentura ČR
    IAA6093105 GA AV ČR - Akademie věd
    KSK6005114 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z6093917 - UBO-W
    AnotaceA four-year experiment with a total of 993 individually tagged barbel, Barbus barbus, resulted in the assessment of survival and abundance. The mean annual survival rate was 0.862, but the partial values assessed separately for seasons (spring - autumn and autumn - spring) differed considerably and the possible reasons for this phenomenon are discussed. On the basis of known survival rate, the abundance was subsequently estimated (for the entire studied stretch and per hectare) using the Petersen capture-recapture method for the period spring 1999 to autumn 2001, and the mean value reached 303 +- 110 ind.ha-1 (minimum 195, maximum 498 ind.ha-1). The Jolly-Seber method was used to estimate abundance from autumn 1999 to spring 2001 and gave a mean 425 +- 120 ind.ha-1 and a range 233-563 ind.ha-1. These results were in autumn 2001 supported by another simultaneously conducted census following the removal method by Zippin (316 ind.ha-1).
    PracovištěÚstav biologie obratlovců
    KontaktHana Slabáková, slabakova@ivb.cz, Tel.: 543 422 524
    Rok sběru2004

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.