Počet záznamů: 1  

Brentano and Husserl on Hume’s Moral Philosophy

  1. 1.
    SYSNO ASEP0583480
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevBrentano and Husserl on Hume’s Moral Philosophy
    Tvůrce(i) Janoušek, Hynek (FLU-F) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Journal of the British Society for Phenomenology - ISSN 0007-1773
    Roč. 55, č. 2 (2024), s. 133-148
    Poč.str.16 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaDavid Hume ; Franz Brentano ; Edmund Husserl ; moral philosophy ; ethics ; moral relativism ; relativism ; common point of view
    Vědní obor RIVAA - Filosofie a náboženství
    Obor OECDPhilosophy, History and Philosophy of science and technology
    CEPGA20-02972S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaFLU-F - RVO:67985955
    UT WOS001150810500001
    EID SCOPUS85183932183
    DOI10.1080/00071773.2024.2308281
    AnotaceThe article analyses the reception of Hume’s moral philosophy in the lectures and manuscripts of Edmund Husserl and in the published lectures of Franz Brentano, on which Husserl originally based his views. I first present the reasons that led Brentano to appreciate Hume’s sentimentalist background in moral philosophy and to criticize Hume’s relativism. I then show how Husserl, following the critique of psychologism in his Logical Investigations, builds on this starting point and attempts to show a possible contradictory nature of Hume’s moral relativism. Finally, I consider whether Hume’s doctrine contains phenomenological insights that Husserl overlooks.
    PracovištěFilosofický ústav
    KontaktChlumská Simona, chlumska@flu.cas.cz ; Tichá Zuzana, asep@flu.cas.cz Tel: 221 183 360
    Rok sběru2025
    Elektronická adresahttps://doi.org/10.1080/00071773.2024.2308281
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.