Počet záznamů: 1  

A comparative assessment of a piezoelectric biosensor based on a new antifouling nanolayer and cultivation methods: Enhancing S. aureus detection in fresh dairy products

  1. 1.
    SYSNO ASEP0582173
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevA comparative assessment of a piezoelectric biosensor based on a new antifouling nanolayer and cultivation methods: Enhancing S. aureus detection in fresh dairy products
    Tvůrce(i) Forinová, Michala (FZU-D) ORCID
    Seidlová, A. (CZ)
    Pilipenco, Alina (FZU-D) ORCID, RID
    Lynn, Nicholas Scott (FZU-D) ORCID
    Obořilová, R. (CZ)
    Farka, Z. (CZ)
    Skládal, P. (CZ)
    Saláková, A. (CZ)
    Spasovová, Monika (FZU-D) ORCID
    Houska, Milan (FZU-D) ORCID
    Kalhotka, L. (CZ)
    Vaisocherová-Lísalová, Hana (FZU-D) ORCID
    Celkový počet autorů12
    Číslo článku100166
    Zdroj.dok.Current Research in Biotechnology - ISSN 2590-2628
    Roč. 6, Jan. (2023)
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovafood safety ; biosensor ; antifouling coating ; quartz crystal microbalance ; cultivation-based methods ; detection of Staphylococcus aureus dairy products
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    Obor OECDBiophysics
    CEPGA21-19779S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Způsob publikováníOpen access
    Institucionální podporaFZU-D - RVO:68378271
    UT WOS001135488000001
    EID SCOPUS85179402711
    DOI10.1016/j.crbiot.2023.100166
    AnotaceEnsuring dairy product safety demands rapid and precise Staphylococcus aureus (S. aureus) detection. Biosensors show promise, but their performance is often demonstrated in model samples using non-native pathogens and has never been studied towards S. aureus detection in naturally contaminated samples. This study addresses the gap by directly comparing results taken with a novel piezoelectric biosensor, capable of one-step detection, with four conventional cultivation-based methods. Our findings reveal that this biosensor, based on an antifouling nanolayer-coated biochip, exhibits exceptional resistance to biofouling from unprocessed dairy products and is further capable of specific S. aureus detection. Notably, it performed comparably to Petrifilm and Baird-Parker methods but delivered results in only 30 min, bringing a substantial reduction from the 24 h required by cultivation-based techniques.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2024
    Elektronická adresahttps://hdl.handle.net/11104/0350252
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.