Počet záznamů: 1  

Assessment of properties of lump lime produced in a ‘traditional’ flare kiln

  1. 1.
    SYSNO ASEP0395718
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevAssessment of properties of lump lime produced in a ‘traditional’ flare kiln
    Tvůrce(i) Válek, Jan (UTAM-F) ORCID, SAI, RID
    Matas, Tomáš (UTAM-F) SAI
    Machová, Dita (UTAM-F) RID, ORCID, SAI
    Petráňová, Veronika (UTAM-F) RID, SAI
    Frankeová, Dita (UTAM-F) RID, SAI, ORCID
    Zeman, Antonín (UTAM-F) RID, SAI
    Celkový počet autorů6
    Zdroj.dok.The 3rd Historic mortars conference. - Glasgow : University of the West of Scotland, 2013 / Hughes J. J. - ISBN 978-1-903978-44-3
    Poč.str.8 s.
    Forma vydáníNosič - C
    AkceHistoric mortars conference /3./
    Datum konání11.09.2013-13.09.2013
    Místo konáníGlasgow
    ZeměGB - Velká Británie
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovatraditional lime burning ; characteristics of quicklime ; pore structure of quicklime
    Vědní obor RIVAL - Umění, architektura, kulturní dědictví
    CEPDF11P01OVV010 GA MK - Ministerstvo kultury
    AnotaceStudies of historic mortars show that the way lime is burned and processed affects the mortar product in its final properties, appearance and performance. A variety of kilns and processing procedures existed in the past and the production technologies should be understood when an authentic replica of a historic mortar is to be produced. The research focuses on characterisation of quicklime produced in different ways. High calcium limestone is experimentally burned in a single batch flare kiln fired with wood and in industrial shaft kilns using oil, gas and coal as a fuel. The micro-structure of the produced quicklimes is evaluated focusing on the influence of calcination temperature and its duration. SEM, MIP and BET analyses are applied to evaluate the morphology, size of crystallites, porosity, pore size distribution and surface area of the produced limes. The obtained quicklime characteristics are compared to the reactivity of lime and also the potential quality of the hydrated product is discussed.
    PracovištěÚstav teoretické a aplikované mechaniky
    KontaktKulawiecová Kateřina, kulawiecova@itam.cas.cz, Tel.: 225 443 285
    Rok sběru2014
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.