Počet záznamů: 1  

Non-fouling hydrogels of 2-hydroxyethyl methacrylate and zwitterionic carboxybetaine (meth)acrylamides

  1. 1.
    SYSNO ASEP0384769
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevNon-fouling hydrogels of 2-hydroxyethyl methacrylate and zwitterionic carboxybetaine (meth)acrylamides
    Tvůrce(i) Kostina, Nina Yu. (UMCH-V)
    Rodriguez-Emmenegger, Cesar (UMCH-V) RID
    Houska, Milan (UMCH-V) RID
    Brynda, Eduard (UMCH-V) RID
    Michálek, Jiří (UMCH-V) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Biomacromolecules. - : American Chemical Society - ISSN 1525-7797
    Roč. 13, č. 12 (2012), s. 4164-4170
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovazwitterionic hydrogels ; non-fouling properties ; carboxybetaine
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPKAN200520804 GA AV ČR - Akademie věd
    GAP205/12/1702 GA ČR - Grantová agentura ČR
    GAP106/12/1451 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUMCH-V - RVO:61389013
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000312035000031
    DOI10.1021/bm301441x
    AnotaceFive poly(betaine) brushes were prepared, and their resistance to blood plasma fouling was studied. Two carboxybetaines monomers were copolymerized with 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) to prepare novel hydrogels. By increasing the content of the zwitterionic comonomer, a 4-fold increase in the water content could be achieved while retaining mechanical properties close to the widely used poly(HEMA) hydrogels. All hydrogels showed an unprecedentedly low fouling from blood plasma. Remarkably, by copolymerization with 10 mol % of carboxybetaine acrylamide, hydrogels fully resistant to blood plasma were prepared.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.