Počet záznamů: 1  

Water based sol-gel methods used for Bi-222 thermoelectrics preparation

  1. 1.
    SYSNO ASEP0385617
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevWater based sol-gel methods used for Bi-222 thermoelectrics preparation
    Tvůrce(i) Rubešová, K. (CZ)
    Hlásek, T. (CZ)
    Jakeš, V. (CZ)
    Sedmidubský, D. (CZ)
    Hejtmánek, Jiří (FZU-D) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Journal of Sol-Gel Science and Technology. - : Springer - ISSN 0928-0707
    Roč. 64, č. 1 (2012), s. 93-99
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaBiSrCoO ; thermoelectrics ; sol–gel ; EDTA ; TEA ; PEI ; PAAM
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPGA203/09/1036 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z10100521 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000310163400011
    DOI10.1007/s10971-012-2831-6
    AnotaceThree different water based sol–gel methods were compared in the synthesis of Bi2Sr2Co1.8Ox thermoelectric ceramics. We chose methods that can stabilize a Bi3+ ion while solution and gel are formed: chelating method using combination of ethylenediamintetraacetic acid (EDTA) and triethanolamine (TEA) chelating agents and, further, synthesis using two different water soluble polymers—polyacrylamide or polyethylenimin. In each sol–gel process, we tested two gel decomposition atmospheres. The gels were decomposed either in air or in inert atmosphere (followed by treatment in pure oxygen).Additionally, a sample synthesized by solid state reaction was used for comparison with the sol–gel prepared samples. The grain size of precursors and also their phase composition were determined for methods used and different gels decomposition atmospheres.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.