Počet záznamů: 1  

Visualization of the hot chocolate sound effect by spectrograms

  1. 1.
    SYSNO ASEP0379958
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevVisualization of the hot chocolate sound effect by spectrograms
    Tvůrce(i) Trávníček, Zdeněk (UT-L) RID, ORCID
    Fedorchenko, Alexander I. (UT-L) RID
    Pavelka, Miroslav (UT-L)
    Hrubý, Jan (UT-L) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Journal of Sound and Vibration. - : Elsevier - ISSN 0022-460X
    Roč. 331, č. 25 (2012), s. 5387-5392
    Poč.str.6 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovahot chocolate effect ; gas-liquid mixture ; speed of sound
    Vědní obor RIVBK - Mechanika tekutin
    CEPIAA200760801 GA AV ČR - Akademie věd
    GCP101/11/J019 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z20760514 - UT-L (2005-2011)
    UT WOS000309296500001
    DOI10.1016/j.jsv.2012.07.038
    AnotaceWe present an experimental and theoretical analysis of the hot chocolate effect. The sound effect is evaluated using time-frequency signal processing, resulting in a quantitative visualization by spectrograms. This method allows us to capture the whole phenomenon, namely, to quantify the dynamics of the rising pitch. A general form of the time dependence volume fraction of the bubbles is proposed. We show that the effect occurs due to the nonlinear dependence of the speed of sound in the gas/liquid mixture on the volume fraction of the bubbles and the nonlinear time dependence of the volume fraction of the bubbles.
    PracovištěÚstav termomechaniky
    KontaktMarie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.