Počet záznamů: 1
Visualization of the hot chocolate sound effect by spectrograms
- 1.
SYSNO ASEP 0379958 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Visualization of the hot chocolate sound effect by spectrograms Tvůrce(i) Trávníček, Zdeněk (UT-L) RID, ORCID
Fedorchenko, Alexander I. (UT-L) RID
Pavelka, Miroslav (UT-L)
Hrubý, Jan (UT-L) RID, ORCIDZdroj.dok. Journal of Sound and Vibration. - : Elsevier - ISSN 0022-460X
Roč. 331, č. 25 (2012), s. 5387-5392Poč.str. 6 s. Forma vydání Tištěná - P Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. GB - Velká Británie Klíč. slova hot chocolate effect ; gas-liquid mixture ; speed of sound Vědní obor RIV BK - Mechanika tekutin CEP IAA200760801 GA AV ČR - Akademie věd GCP101/11/J019 GA ČR - Grantová agentura ČR CEZ AV0Z20760514 - UT-L (2005-2011) UT WOS 000309296500001 DOI 10.1016/j.jsv.2012.07.038 Anotace We present an experimental and theoretical analysis of the hot chocolate effect. The sound effect is evaluated using time-frequency signal processing, resulting in a quantitative visualization by spectrograms. This method allows us to capture the whole phenomenon, namely, to quantify the dynamics of the rising pitch. A general form of the time dependence volume fraction of the bubbles is proposed. We show that the effect occurs due to the nonlinear dependence of the speed of sound in the gas/liquid mixture on the volume fraction of the bubbles and the nonlinear time dependence of the volume fraction of the bubbles. Pracoviště Ústav termomechaniky Kontakt Marie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823 Rok sběru 2013
Počet záznamů: 1