Počet záznamů: 1  

Glycolysis of flexible polyurethane foam in recycling of car seats

  1. 1.
    SYSNO ASEP0080146
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevGlycolysis of flexible polyurethane foam in recycling of car seats
    Překlad názvuGlykolýza měkké polyurethanové pěny při recyklaci autosedadel
    Tvůrce(i) Beneš, Hynek (UMCH-V) RID, ORCID
    Rösner, J. (CZ)
    Holler, Petr (UMCH-V)
    Synková, Hana (UMCH-V) RID
    Kotek, Jiří (UMCH-V) RID
    Horák, Zdeněk (UMCH-V)
    Zdroj.dok.Polymers for Advanced Technologies - ISSN 1042-7147
    Roč. 18, č. 2 (2007), s. 149-156
    Poč.str.8 s.
    AkceInternational Conference on Polymeric Materials in Automotive, Slovak Rubber Conference /17./
    Datum konání10.5.2005-12.5.2005
    Místo konáníBratislava
    ZeměSK - Slovensko
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovapolyurethanes ; foams ; recycling
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEPSL/7/26/05 GA MŽP - Ministerstvo životního prostředí
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    AnotaceFlexible polyurethane foam scrap was chemically decomposed via glycolysis. Optimal reaction conditions for glycolysis were determined: temperature, 220°C, polyurethane/glycol ratio, 1:1; reaction time, 2.5 hr; diethylene glycol or dipropylene glycol as reagents. Two types of polyurethane scrap were tested; both gave the recycled polyols having the same properties, which is advantageous for possible applications on a commercial scale. A mixture of the virgin and recycled polyols (up to 36 wt%) was used to manufacture rigid polyurethane foams. No undesirable influence of the recyclates on process parameters (cream time, gel time) was found.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2007
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.