Počet záznamů: 1  

Malé dějiny brambor

  1. 1.
    SYSNO ASEP0026742
    Druh ASEPM - Kapitola v monografii
    Zařazení RIVC - Kapitola v knize
    NázevPojednání o bramborách a receptech v kuchyni všední i sváteční našeho i minulého věku
    Překlad názvuA Paper on potatoes and recipes in everyday and celebratory cuisine of our present and past
    Tvůrce(i) Hrdá, Judita (UEF-S)
    Zdroj.dok.Malé dějiny brambor. - Pelhřimov : Nová tiskárna Pelhřimov, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Etnologický ústav AV ČR Praha, 2005 / Bílek K. ; Kábová H. ; Kutnar A. ; Kutnar P. - ISBN 80-86559-30-0
    Rozsah strans. 181-196
    Poč.str.16 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaCookbooks ; Potatoes ; History of potatoes ; Potato dishes
    Vědní obor RIVAC - Archeologie, antropologie, etnologie
    CEZAV0Z90580513 - UEF-S (2005-2011)
    AnotaceV dané studii byl naznačen význam a užitek brambor pro nás a naši historii v průběhu staletí. Na jednotlivých receptech bylo ukázáno, jak se jejich existence odrazila v kuchyni šlechtické, měšťanské i lidové. Jak se postupně rozrůstal repertoár pokrmů z brambor od 18. století do 20. století. Na počátku 17. století byly brambory v českých zemích vzácnou plodinou šlechtických a klášterních zahrad. Ve 20. a 30. letech 19. století pronikly brambory do lidové kuchyně. Pravděpodobně nejstarší českou kuchařskou knihou, ve které se objevují brambory, je "Kniha kuchařská", která byla vytištěná v Praze u Kateřiny Koniášové v roce 1712. Jídla z brambor má ve svých knihách i jedna z nejuznávanějších žen měšťanské kuchyně počátku 19. století M. D. Rettigová (1785-1845). Její "Domácí kuchařka aneb Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské" vyšla čtyřikrát během jejího života. Bylo to v letech 1826-1844 a ve čtvrtém vydání bylo uveřejněno již 16 jídel s brambory.
    Překlad anotaceThis study has shown how important and useful potatoes have become in Czech history over the centuries. It has graphically presented and in individual recipes how the existence of potatoes was mirrored in aristocratic, town and folk cuisine, and how the range of potato dishes gradually grew from the 18th to 20th century. At the beginning of 17th century, potatoes were a rarity in Czech lands, found only in the gardens of the aristocracy and monasteries. They appeared in folk cuisine in the 1820`s and 1830`s. Probably the oldest Czech cookbook where potatoes appear is the Book of Cookery published in Prague in 1712 by K. Koniášová. Potato dished introduced in her cookbooks Magdalena D. Rettigová (1785-1845) who especially contributed to the marked spread of the culinary arts in the Czech lands.The Home Cookbook, or A paper on Meat and Lent Meals for the Daughters of Bohemia and Moravia was published for time four times in 1826-1844 and introduced 16 potato dishes in the fourth edition.
    PracovištěEtnologický ústav
    KontaktVeronika Novotná, novotna@eu.cas.cz, Tel.: 532 290 277
    Rok sběru2006
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.