Počet záznamů: 1  

The synthesis and characterization of electron-poor glycosylamines and derived glycosylamides

  1. 1.
    SYSNO ASEP0583289
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe synthesis and characterization of electron-poor glycosylamines and derived glycosylamides
    Tvůrce(i) Zýka, Jakub (UOCHB-X)
    Prouza, Vít (UOCHB-X) ORCID
    Habanová, Nina (UOCHB-X)
    Pohl, Radek (UOCHB-X) RID, ORCID
    Parkan, Kamil (UOCHB-X)
    Číslo článku109023
    Zdroj.dok.Carbohydrate Research. - : Elsevier - ISSN 0008-6215
    Roč. 536, February (2024)
    Poč.str.15 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaglycosylamides ; N-acylation ; N-glycosylation ; glycosylamines
    CEPGA22-17586S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaUOCHB-X - RVO:61388963
    UT WOS001167199300001
    EID SCOPUS85182918264
    DOI10.1016/j.carres.2024.109023
    AnotaceThis paper describes a unified approach toward diglycosylamines using methanolic ammonia. All the glycosylamines prepared have been fully characterized, and their anomeric configuration has been determined. The article presents a novel method for the N-acylation of diglycosylamines and other electron-poor glycosylamines, which employs nitromethane as a solvent in carboxylic anhydride acylation under acidic conditions. The feasibility of this transformation is represented by a wide range of reaction substrates. All glycosylamides are formed solely with β-configuration. These two reactions constitute a simple and effective route to the synthesis of a novel class of compounds with an N-glycosidic linkage.
    PracovištěÚstav organické chemie a biochemie
    Kontaktasep@uochb.cas.cz ; Kateřina Šperková, Tel.: 232 002 584 ; Jana Procházková, Tel.: 220 183 418
    Rok sběru2025
    Elektronická adresahttps://doi.org/10.1016/j.carres.2024.109023
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.