Počet záznamů: 1  

Role of surfactant’s adsorption kinetics on the inhibition of coalescence of bubbles

  1. 1.
    SYSNO ASEP0573994
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVZáznam nebyl označen do RIV
    NázevRole of surfactant’s adsorption kinetics on the inhibition of coalescence of bubbles
    Tvůrce(i) Orvalho, Sandra (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Stanovský, Petr (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Růžička, Marek (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zedníková, Mária (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Basařová, P. (CZ)
    Číslo článku648
    Zdroj.dok.Program Booklet. - Kobe : -, 2023
    Rozsah strans. 45
    Poč.str.2 s.
    Forma vydáníOnline - E
    AkceInternational Conference on Multiphase Flow /11./
    Datum konání02.04.2023 - 07.04.2023
    Místo konáníKobe
    ZeměJP - Japonsko
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.JP - Japonsko
    Klíč. slovabubble ; coalescence ; surfactant
    Obor OECDChemical process engineering
    CEPGA22-29605S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858
    AnotaceIn the present communication, we will resume the results of our experimental observations on the coalescence of bubbles in solutions of surfactants. Experiments were performed using high-speed visualization of the life span of pairs of symmetrical bubbles, since their formation until their merge or disengagement. They allow the detailed investigation of how the coalescent efficiency, the bubble contact time and the transition concentration of a surface active solute, depend on the gas-liquid interphase properties at the instant of first contact between bubbles. Five non-ionic surfactants with different adsorption kinetics were investigated during the present study: n-propanol, n-pentanol, n-octanol, alfa-terpineol and Triton X-100.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2024
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.