Počet záznamů: 1  

Přenosný čtyřkanálový piezoelektrický biodetekční systém pro rychlou detekci patogenních bakterií v potravinách s využitím antifoulingových funkčních polymerních vrstev

  1. 1.
    SYSNO ASEP0550798
    Druh ASEPL - Prototyp, funkční vzorek
    Zařazení RIVG - Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek)
    Poddruh RIVFunkční vzorek
    NázevPřenosný čtyřkanálový piezoelektrický biodetekční systém pro rychlou detekci patogenních bakterií v potravinách s využitím antifoulingových funkčních polymerních vrstev
    Překlad názvuFoodborne bacterial pathogens using antifouling functional polymer coatings
    Tvůrce(i) Horák, Petr (FZU-D) ORCID
    Forinová, Michala (FZU-D) ORCID
    Lynn, Nicholas Scott (FZU-D) ORCID
    Kunčák, Jakub (FZU-D)
    Vrabcová, Markéta (FZU-D) ORCID
    Pilipenco, Alina (FZU-D) ORCID, RID
    Zažímal, Vítek (FZU-D) ORCID
    Procházka, V. (CZ)
    Frána, Lukáš (FZU-D)
    Beneš, Jakub (FZU-D)
    Dejneka, Alexandr (FZU-D) RID, ORCID
    Lísalová, Hana (FZU-D) ORCID
    Celkový počet autorů12
    Rok vydání2021
    Int.kódHL4/FZU/2021
    Technické parametryFunkční vzorek biodetekčního systému s potenciálem uplatnění na trhu v oblasti kontroly kvality a bezpečnosti potravin.
    Ekonomické parametryFunkční vzorek biodetekčního systému s potenciálem uplatnění na trhu v oblasti kontroly kvality a bezpečnosti potravin.
    Název vlastníkaFyzikální ústav AV ČR, v. v .i.
    IČ vlastníka68378271
    Kat.výsl.dle nákl.A - Vyčerpaná část nákladů <= 5 mil. Kč
    Požad. na licenč. popl.Z - Poskytovatel licence nepožaduje v některých případech licenční poplatek
    Číselná identifikaceHL4/FZU/2021
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vlastníkaCZ - Česká republika
    Klíč. slovaportable multichannel biosensor ; piezoelectric detection ; bacterial pathogen ; food safety
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    Obor OECDBiochemistry and molecular biology
    CEPVH20202021047 GA MV - Ministerstvo vnitra
    Institucionální podporaFZU-D - RVO:68378271
    AnotaceFunkční vzorek přenosného vícekanálového piezoelektrického biodetekčního systému s využitím antifoulingových polymerních vrstev byl vyvinut v reakci na aktuální potřeby trhu v oblasti kontroly bezpečnostipotravin. Hlavním cílem bylo vyvinout technologii umožňující rychlou, citlivou a přesnou detekci bakteriálních patogenů v potravinách. Klíčovým prvkem systému na bází „quartz crystal microbalance“ (QCM) je polymerní biočip se speciálními vlastnostmi kombinujícími vysokou schopnost navázání receptorů a rezistenci vůči nespecifickým vazbám látek přítomných v potravinách. Kromě hardwarových součástí přístroje byl pro měření s vyvinutými biočipy vytvořen i vlastní software umožňující vizualizovat odezvu senzoru v reálném čase. Funkční vlastnosti vyvinuté technologie jsou demonstrovány pomocí přímé detekce E.coli O157:H7 v homogenizovaném a dále neupravovaném vzorku knedlíku.
    Překlad anotaceA functional sample of portable multichannel piezoelectric bio-detection system for rapid detection of foodborne bacterial pathogens using antifouling functional polymer coatings was developed in response to current market needs in the area of food safety. The main goal was to develop technology that enables fast, sensitive and accurate detection of bacterial pathogens in unprocessed food. A key element of the of the „quartz crystal microbalance“ (QCM) system is a polymeric biochip with special properties combining high receptor binding ability and resistance to non-specific binding of substances present in food. In addition to the hardware components of the device, our own software was created for measurements with developed biochips, enabling visualization of the sensor response in real time. The functional properties of the developed technology are demonstrated by direct detection of E.coli O157:H7 in a homogenized and further untreated dumpling sample.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2022
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.