Počet záznamů: 1
Dietární antioxidanty v praxi
- 1.
SYSNO ASEP 0486854 Druh ASEP M - Kapitola v monografii Zařazení RIV C - Kapitola v knize Název Vybrané lignany dibenzylbutanového typu jako antioxidanty a jejich využití Překlad názvu Selected dibenzylbutane-type lignans as antioxidants and their use Tvůrce(i) Tříska, Jan (UEK-B) RID, ORCID, SAI
Balík, J. (CZ)
Houška, M. (CZ)Zdroj.dok. Dietární antioxidanty v praxi. - České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, 2017 / Pešek M. ; Kimáková T. ; Gabrovská D. - ISBN 978-80-7394-681-4 Rozsah stran s. 89-108 Poč.str. 20 s. Poč.str.knihy 200 Forma vydání Tištěná - P Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova Lignans ; biological properties ; plants ; food ; dietary supplements Vědní obor RIV GM - Potravinářství Obor OECD Food and beverages CEP LO1415 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Institucionální podpora UEK-B - RVO:86652079 Anotace Kapitola pojednává o lignanech dibenzylbutanového typu, jejich výskytu v rostlinách a v potravinách, dále o jejich extrakci a izolaci z rostlinného materiálu. V kapitole jsou uvedeny nejvýznamější biologické vlastnosti této skupiny lignanů a jejich přeměna na enterolignany. V závěru kapitoly jsou přehledně uvedeny potraviny a nápoje s přídavkem lignanů, které vyvinul kolektiv autorů se svými spolupracovníky. Překlad anotace The chapter deals with lignans of dibenzylbutane type, their occurrence in plants and foodstuffs, their extraction and isolation from the plant material. The chapter presents the most important biological properties of this group of lignans and their conversion to enterolignans. At the end of the chapter there are clearly presented food and beverages with the addition of lignans, developed by a team of authors and their co-workers. Pracoviště Ústav výzkumu globální změny Kontakt Nikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268 Rok sběru 2019
Počet záznamů: 1