Počet záznamů: 1  

Analýza zemin

  1. 1.
    0458086 - ÚTAM 2016 RIV CZ cze V - Výzkumná zpráva
    Šašek, Petr - Viani, Alberto - Ševčík, Radek - Mácová, Petra - Machová, Dita
    Analýza zemin.
    [Analysis of soils.]
    Telč: Výzkumný ústav pro hnědé uhlí, a. s., 2015. 96 s.
    Klíčová slova: XRD * SEM – EDS * Raman * identification * particle size
    Kód oboru RIV: JJ - Ostatní materiály

    Pevné částice, které jsou obsaženy ve vzduchu, mohou při zvýšené koncentraci způsobovat zdravotní problémy. Zdroje pevných částic ve vzduchu mohou být přírodní procesy, ale také lidská činnost, např. těžba uhlí. Dalším zdrojem znečištění je tzv. sekundární prašnost, která vzniká zvířením již usazených pevných částic a jejich rozptýlením do ovzduší. Zásadní vliv na vznik sekundární prašnosti má vlhkost povrchu, kdy s rostoucí vlhkostí dochází ke shlukování částic a klesá tak předpoklad k jejich zvíření. Cílem studie byla analýza prachových zeminových částic zachycených na filtrech impaktoru, se zřetelem na velikost částic a jejich složení.

    High concentrations of solid particles in the air may cause health problems. Sources of such particles can be natural processes, as well as human activity (e.g. coal mining, etc). Another source of contamination is the so-called secondary dustiness, which arises from vortex of already settled solids and dispersion into the atmosphere. Secondary dustiness formation is mainly affected by the surface moisture. The increase of humidity leads to agglomeration of the particles, resulting to their falling on ground, thus inhibiting their distribution in the atmosphere. The aim of the study was to analyse the soil dust particles collected on the filters of impactor, with respect to particle size and composition.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0258407

     
    Název souboruStaženoVelikostKomentářVerzePřístup
    0458086_2015_Sasek_et_al_Analyza_temin_VZ-SMV.pdf023.9 MBAutorský preprintvyžádat
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.