Počet záznamů: 1  

Infrared spectroscopy of trapped molecular dications below 4 K

  1. 1.
    SYSNO ASEP0422061
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevInfrared spectroscopy of trapped molecular dications below 4 K
    Tvůrce(i) Jašík, J. (CZ)
    Žabka, Ján (UFCH-W) RID, ORCID, SAI
    Roithová, J. (CZ)
    Gerlich, D. (DE)
    Zdroj.dok.International Journal of Mass Spectrometry. - : Elsevier - ISSN 1387-3806
    354-355, SI (2013), s. 204-210
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaBuffer gas cooling ; Dications ; Helium
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Institucionální podporaUFCH-W - RVO:61388955
    UT WOS000327809900029
    EID SCOPUS84888293418
    DOI10.1016/j.ijms.2013.06.007
    AnotaceFirst results from a new ion trap instrument are presented. With this instrument, ions cab be cooled to temperatures below 4K using helium buffer gas. Low temperatures and high densities lead to efficient formation of helium-tagged ions allowing us to record infrared predissociation spectra of highly reactive species. After a short description of the instrument and its special features, the first IRPD spectrum of a small hydrocarbon dication, C7H62+, is presented. The spectral features observed between 2900 and 3200 cm(-1) indicate that this dication corresponds to doubly ionized cycloheptatrienylidene. Several DFT methods and the MP2 method are applied to study the effect of helium tagging. The results suggest that the effect of helium on the structure as well as on the IR spectrum of the dication is only minor; most probably in the range of the errors of the theoretical models.
    PracovištěÚstav fyzikální chemie J.Heyrovského
    KontaktMichaela Knapová, michaela.knapova@jh-inst.cas.cz, Tel.: 266 053 196
    Rok sběru2014
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.