Počet záznamů: 1  

Stanovení lanthanidů v zemědělských produktech instrumentální a radiochemickou neutronovou aktivační analýzou

  1. 1.
    0032099 - ÚJF 2006 RIV CZ cze H - Konferenční sborník (tuzemská konf.)
    Mizera, Jiří - Kučera, Jan - Řanda, Zdeněk - Vávrová, M.
    Stanovení lanthanidů v zemědělských produktech instrumentální a radiochemickou neutronovou aktivační analýzou.
    [Determination of lanthanides in agricultural crops by instrumental and radiochemical neutron activation analysis.]
    Praha: Spektroskopická společnost Jana Marka Marci, 2005. 6 s.
    [Seminář Radioanalytické metody, IAA 04. Praha (CZ), 30.06.2004]
    Grant CEP: GA AV ČR KSK4055109
    Výzkumný záměr: CEZ:AV0Z10480505
    Klíčová slova: neutron activation analysis * INAA * RNAA
    Kód oboru RIV: CB - Analytická chemie, separace

    Obsah lanthanidů (REE) v půdách a zemědělských produktech z oblasti znečistěné emisemi ze závodu na výrobu fosfátových hnojiv byl stanovován instrumentální neutronovou aktivační analýzou (INAA). Vybrané vzorky zemědělských produktů byly analyzovány též radiochemickou neutronovou aktivační analýzou (RNAA) založenou na alkalickém oxidačním tavení ozářených vzorků s následnou precipitací oxalátů REE. V některých vzorcích, zejména v pšeničných plevách a petrželi.

    The lanthanide elements were measured in soils and agricultural crops collected in an area polluted by emissions from a phosphate fertilizer plant. Concentrations of lanthanides in the soil and crop samples were determined by instrumental neutron activation analysis (INAA). Selected crop samples were also analyzed using radiochemical neutron activation analysis (RNAA) based on alkaline-oxidative fusion of the irradiated samples followed by precipitation of REE oxalates. Elevated levels of lanthanides were found in some samples, especially in wheat chaff and parsley.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0132699

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.