Počet záznamů: 1  

Subsized Specimens for Fracture Resistance Characterization Including Transferability Issues

  1. 1.
    SYSNO ASEP0468064
    Druh ASEPO - Ostatní výsledky
    Zařazení RIVO - Ostatní
    NázevSubsized Specimens for Fracture Resistance Characterization Including Transferability Issues
    Tvůrce(i) Dlouhý, Ivo (UFM-A) RID, ORCID
    Stratil, Luděk (UFM-A) ORCID
    Šiška, Filip (UFM-A) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Rok vydání2016
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.JP - Japonsko
    Klíč. slovafracture toughness ; crack resistance curve ; transferability ; crack tip constraint ; subsized specimen
    Vědní obor RIVJL - Únava materiálu a lomová mechanika
    CEPGJ15-21292Y GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUFM-A - RVO:68081723
    AnotaceThe fracture mechnics parameters characterise the stress singularity in front of the crack tip. At the existence of a small plastic zone at the crack tip (Small Scale Yielding (SSY)) conditions the fracture mechnics parameter characterises the crak tip conditions. The single parameter (e.g. K, J or CTOD) can be applied as a geometry-independent fracture criterion. Any surpassing of the SSY conditions causing decrease of the level of the stressses in the vicinity of the crack tip. The single-parameter fracture mechanics then breaks down and fracture toughness depends on the size and geometry of the test specimen. Small Specimen Test Technique has been solved for two miniature specimen types. The test results are discusssed from the point of view of validity of fracture toughness characteristics. The quantification of the constraint at the crack tip using FEA, T-stress and Q-parameter is performed. Correcrion of fracture toughness values corresponding to the SSY conditions is given.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.