Počet záznamů: 1
PŘÍRODNÍ LÁTKY KYSELÉ CHUTI
- 1.
SYSNO ASEP 0447819 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název PŘÍRODNÍ LÁTKY KYSELÉ CHUTI Překlad názvu Natural Taste-Sour Substances Tvůrce(i) Lapčík, O. (CZ)
Wimmer, Zdeněk (UEB-Q) RID, ORCID
Opletal, L. (CZ)
Moravcová, J. (CZ)
Čopíková, J. (CZ)
Drašar, P. (CZ)Zdroj.dok. Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
Roč. 109, č. 7 (2015), s. 488-491Poč.str. 4 s. Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova natural compound ; sour taste/perception ; food supplement Vědní obor RIV GM - Potravinářství Institucionální podpora UEB-Q - RVO:61389030 UT WOS 000360567700003 Anotace V tomto článku, který tvoří další díl naší skládanky přírodních látek1–11, se věnujeme látkám vyvolávajícím kyselou chuť. Vnímání různých chutí slouží od nepaměti všem živočichům jako signál o bezpečnosti potravy. Sladká chuť naznačuje zdroj energie, hořká varuje před nebezpečím a slaná napomáhá dodávat organismu sůl, protože „soli je zapotřebí“, jak se říká v jedné známé pohádce. Kyselá chuť naznačuje, že potrava není zcela zralá nebo že může být nahnilá. Ovšem u lidí a možná i u některých zvířat přiměřená konzumace kyselých potravin vyvolává i příjemné pocity a navíc kyselé látky jsou důležité pro dobrou kondici organismu. Do potravin se přidávají pro zlepšení chuti a vůně, pro inhibici mikrobiální kontaminace a neenzymového hnědnutí a také na zlepšení gelotvorných vlastností, viskozity nebo teploty tání. Jako přídatná látka se v potravinách komerčně využívá např. kyselina octová, adipová, citronová, mléčná, jantarová, fumarová, vinná nebo jablečná. Překlad anotace A brief survey of naturally occurring sour compounds is given. It can contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites which can be utilized among others, in food, cosmetic and pharmaceutical industry. The beauty and biodiversity of this group of mostly secondary metabolites are illustrated. The review is also aimed at teachers and students. Pracoviště Ústav experimentální botaniky Kontakt David Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469 Rok sběru 2016 Elektronická adresa http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2015_07_488-491.pdf
Počet záznamů: 1