Počet záznamů: 1  

PŘÍRODNÍ LÁTKY KYSELÉ CHUTI

  1. 1.
    SYSNO ASEP0447819
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevPŘÍRODNÍ LÁTKY KYSELÉ CHUTI
    Překlad názvuNatural Taste-Sour Substances
    Tvůrce(i) Lapčík, O. (CZ)
    Wimmer, Zdeněk (UEB-Q) RID, ORCID
    Opletal, L. (CZ)
    Moravcová, J. (CZ)
    Čopíková, J. (CZ)
    Drašar, P. (CZ)
    Zdroj.dok.Chemické listy. - : Česká společnost chemická - ISSN 0009-2770
    Roč. 109, č. 7 (2015), s. 488-491
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovanatural compound ; sour taste/perception ; food supplement
    Vědní obor RIVGM - Potravinářství
    Institucionální podporaUEB-Q - RVO:61389030
    UT WOS000360567700003
    AnotaceV tomto článku, který tvoří další díl naší skládanky přírodních látek1–11, se věnujeme látkám vyvolávajícím kyselou chuť. Vnímání různých chutí slouží od nepaměti všem živočichům jako signál o bezpečnosti potravy. Sladká chuť naznačuje zdroj energie, hořká varuje před nebezpečím a slaná napomáhá dodávat organismu sůl, protože „soli je zapotřebí“, jak se říká v jedné známé pohádce. Kyselá chuť naznačuje, že potrava není zcela zralá nebo že může být nahnilá. Ovšem u lidí a možná i u některých zvířat přiměřená konzumace kyselých potravin vyvolává i příjemné pocity a navíc kyselé látky jsou důležité pro dobrou kondici organismu. Do potravin se přidávají pro zlepšení chuti a vůně, pro inhibici mikrobiální kontaminace a neenzymového hnědnutí a také na zlepšení gelotvorných vlastností, viskozity nebo teploty tání. Jako přídatná látka se v potravinách komerčně využívá např. kyselina octová, adipová, citronová, mléčná, jantarová, fumarová, vinná nebo jablečná.
    Překlad anotaceA brief survey of naturally occurring sour compounds is given. It can contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites which can be utilized among others, in food, cosmetic and pharmaceutical industry. The beauty and biodiversity of this group of mostly secondary metabolites are illustrated. The review is also aimed at teachers and students.
    PracovištěÚstav experimentální botaniky
    KontaktDavid Klier, knihovna@ueb.cas.cz, Tel.: 220 390 469
    Rok sběru2016
    Elektronická adresahttp://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2015_07_488-491.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.