Počet záznamů: 1
Potraviny od pravěku po součastnost - a chutnalo by nám?
- 1.0572751 - ÚCHP 2024 RIV CZ cze O - Ostatní výsledky
Dlasková, Martina - Kaštánek, František - Šolcová, Olga
Potraviny od pravěku po součastnost - a chutnalo by nám?
[Food from prehistoric times to the present - and would we like it?]
2023
Grant ostatní: AV ČR(CZ) StrategieAV21/19
Program: StrategieAV
Institucionální podpora: RVO:67985858
Klíčová slova: evolution of food * various culinary habits * development in decades
Obor OECD: Agricultural biotechnology and food biotechnology
Tato publikace se snaží nastínit vývoj potravin od pravěku až po současnost, přičemž nabízí zamyšlení, jakým způsobem se budou potraviny vyvíjet v následujících dekádách. Historie potravin je interdisciplinární obor zkoumající historické a kulturní, ekonomické, sociální
i environmentální dopady potravin a lidské výživy. Je to jiný obor než tradičnější kulinářská historie, která se zaměřuje na vznik a úpravu konkrétních receptů. Ovšem nejrůznější kulinářské návyky, jež se v průběhu věků vyvinuly v různých částech světa, jsou nepochybně spjaty s potravinami, které byly v dané době dostupné a zpracované tak, jak bylo běžné.
This book seeks to outline the evolution of food from prehistoric times to the present day, offering a reflection on how food will evolve in the coming decades. Food history is an interdisciplinary field that explores the historical and cultural, economic, social and environmental impacts of food and human nutrition. It is a different discipline from more traditional culinary history, which focuses on the creation and adaptation of specific recipes. However, the various culinary habits that have developed over the ages in different parts of the world are undoubtedly linked to the foods that were available and processed in the way that was common at the time.
Trvalý link: https://hdl.handle.net/11104/0343329
Počet záznamů: 1