Počet záznamů: 1  

Čokoláda obohacená o sulforafan

  1. 1.
    SYSNO ASEP0555477
    Druh ASEPP1 - Užitný vzor, průmyslový vzor
    Zařazení RIVF - Výsledky s právní ochranou (užitný vzor, průmyslový vzor)
    Poddruh RIVUžitný vzor
    NázevČokoláda obohacená o sulforafan
    Překlad názvuChocolate enriched with sulforaphane
    Tvůrce(i) Balík, J. (CZ)
    Híc, P. (CZ)
    Soural, I. (CZ)
    Šnurkovič, P. (CZ)
    Tříska, Jan (UEK-B) RID, ORCID, SAI
    Vrchotová, Naděžda (UEK-B) RID, SAI, ORCID
    Houška, M. (CZ)
    Strohalm, J. (CZ)
    Jílek, L. (CZ)
    Celkový počet autorů9
    Rok vydání2021
    Forma vydáníTištěná - P
    Vlastník vzoruMendelova univerzita v Brně, Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v i., Výzkumný ústav potravinářský, Pure Food Czechia s.r.o.
    SídloBrno, Brno, Praha, Praha
    Datum udělení vzoru14.12.2021
    Číslo vzoru35653
    Lic. popl.A - Poskytovatel licence požaduje licenční poplatek
    VyužitíA - Pouze udělený (dosud nevyužívaný) patent nebo patent využívaný jeho vlastníkem
    Využití jiným subjektemA - Pro využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
    Kód vydavatele patentuCZ001 - Úřad průmyslového vlastnictví Prague
    Jazyk dok.cze - čeština
    Klíč. slovachocolate ; sulforaphane ; broccoli sprouts ; food ; antioxidant
    Vědní obor RIVGM - Potravinářství
    Obor OECDFood and beverages
    Institucionální podporaUEK-B - RVO:86652079
    AnotaceSulforafan vykazuje řadu biologických aktivit a přínosů pro zdraví lidí. Bylo zjištěno, že je velmi slibnou chemopreventivní látkou nejen proti různým druhům rakoviny, jako je rakovina prsu, prostaty, tlustého střeva, kůže, plic, žaludku a močového měchýře, ale také proti kardiovaskulárním chorobám a neurodegenerativním onemocněním a cukrovce. Sulforafan není teplotně stálý a dostává se ke spotřebitelům při konzumaci brukvovité zeleniny, ve které je ale jeho obsah velmi nízký. Cílem tohoto užitného vzoru bylo obohatit čokoládu o sulforafan pomocí přídavku lyofilizovaných klíčků brokolice během výroby čokolády a tím rozšířit sortiment potravin s obsahem sulforafanu. Ukazuje se, že v čokoládě je sulforafan velmi stabilní.
    Překlad anotaceSulforaphane has a number of biological activities and benefits for human health. It has been found to be a very promising chemopreventive agent not only for various cancers such as breast, prostate, colon, skin, lung, stomach and bladder cancers, but also for cardiovascular and neurodegenerative diseases and diabetes. Sulforaphane is not temperature stable and reaches consumers when consuming cruciferous vegetables, but its content is very low. The aim of this utility model was to enrich chocolate with sulforaphane by adding lyophilized broccoli sprouts during chocolate production, thus expanding the range of foods containing sulforaphane. Sulforaphane appears to be very stable in chocolate.
    PracovištěÚstav výzkumu globální změny
    KontaktNikola Šviková, svikova.n@czechglobe.cz, Tel.: 511 192 268
    Rok sběru2022
    Elektronická adresahttps://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035653.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.