Počet záznamů: 1  

Beleš, cviboch, trnčené koláč aneb jak se dříve hodovalo na Hané

  1. 1.
    SYSNO ASEP0545263
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVZáznam nebyl označen do RIV
    NázevBeleš, cviboch, trnčené koláč aneb jak se dříve hodovalo na Hané
    Překlad názvuDialect names of regional dishes in Haná region (e.g. beleš, cviboch, trnčené koláč)
    Tvůrce(i) Šimečková, Marta (UJC-A) ORCID
    Celkový počet autorů1
    Zdroj.dok.Přednášky a besedy ze LIV. ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studii, Studujeme ..., 54. - Brno : Masarykova univerzita, 2021 / Rusínová E. - ISBN 978-80-210-9883-1
    Rozsah strans. 192-205
    Poč.str.14 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    AkceLetní škola slovanských (bohemistických) studií /54./
    Datum konání24.07.2021 - 21.08.2021
    Místo konáníBrno
    ZeměCZ - Česká republika
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovadialects ; Hanakia/Haná ; regional cuisine ; loanword ; semantic motivation
    Vědní obor RIVAI - Jazykověda
    Obor OECDLinguistics
    CEPDG20P02OVV029 GA MK - Ministerstvo kultury
    Výzkumná infrastrukturaLINDAT/CLARIAH-CZ - 90101 - Univerzita Karlova / Matematicko-fyzikální fakulta
    Způsob publikováníOpen access
    AnotacePro oblast Hané jsou typická moučná jídla, která se konzumovala jako každodenní pečivo, též byla připravována v rámci svátků a lidových obřadů. Článek představuje jednak příspěvek k poznání hanácké lidové kuchyně v dobách minulých, jednak jsou v něm výběrově analyzovány názvy pokrmů, zachycené v nářeční podobě, z hlediska jejich utvoření, původu či sémantické motivace.
    Překlad anotaceRegion called Hanakia or the Haná region (Central Moravia) is characterized by flour dishes. Some dishes were prepared during the cultural festivals or folk customs, some were consumed daily. The article focuses on this phenomenon of traditional Hanakian cuisine. It selectively analyzes the dialectal names of dishes, especially in terms of their forming, origin and semantic motivation.
    PracovištěÚstav pro jazyk český
    KontaktYvona Tesařová, tesarova@ujc.cas.cz, Tel.: 225 391 406 ; Marie Chybová, m.chybova@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 515 ; Helena Svobodová, knihovna.dial.brno@ujc.cas.cz, Tel.: 532 290 266
    Rok sběru2022
    Elektronická adresahttps://is.muni.cz/publication/1783519/en/Prednasky-a-besedy-z-LIV-rocniku-Letni-skoly-slovanskych-bohemistickych-studii
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.