Počet záznamů: 1  

Local approach for coarsening of precipitates

  1. 1.
    SYSNO ASEP0525052
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevLocal approach for coarsening of precipitates
    Tvůrce(i) Svoboda, Jiří (UFM-A) RID, ORCID
    Shan, Y. V. (AT)
    Zickler, G. A. (AT)
    Kozeschnik, E. (AT)
    Fischer, F. D. (AT)
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.Scripta Materialia. - : Elsevier - ISSN 1359-6462
    Roč. 178, MAR (2020), s. 232-235
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovagrain-growth ; stress-relaxation ; model ; kinetics ; diffusion ; alloys ; Coarsening ; Bulk diffusion ; Kinetics ; Thermodynamics ; Precipitate interactions
    Vědní obor RIVBJ - Termodynamika
    Obor OECDThermodynamics
    CEPGA17-01641S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Způsob publikováníOmezený přístup
    Institucionální podporaUFM-A - RVO:68081723
    UT WOS000510947200046
    EID SCOPUS85075319952
    DOI10.1016/j.scriptamat.2019.11.029
    AnotaceCoarsening of precipitates is very often treated by the classical Lifshitz-Slyozov-Wagner (LSW) mean-field coarsening theory. The theory provides simple evolution equations for volumes of precipitates. A new model based on application of the Thermodynamic Extremal Principle extends the LSW theory by terms accounting for mutual interaction of individual precipitates during coarsening. The model is demonstrated on an example showing that only one interaction term is dominant, which leads to a set of linear equations with a non-diagonal matrix for the rates of precipitate volumes. Of course, the set of equations must be solved numerically. (C) 2019 Acta Materialia Inc. Published by Elsevier Ltd. All rights reserved.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2021
    Elektronická adresahttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359646219306840?via%3Dihub
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.