Počet záznamů: 1  

The utilization of algae with the aim to increase the fatty acid content in muscle of common carp (Cyprinus carpio L.)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0522095
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve SCOPUS
    NázevThe utilization of algae with the aim to increase the fatty acid content in muscle of common carp (Cyprinus carpio L.)
    Tvůrce(i) Kopp, R. (CZ)
    Brabec, T. (CZ)
    Mareš, J. (CZ)
    Maršálková, Eliška (BU-J) ORCID, SAI
    Maršálek, Blahoslav (BU-J) ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. - : Mendelova univerzita - ISSN 1211-8516
    Roč. 67, č. 1 (2019), s. 91-99
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovafish ; nutrition ; sewage water ; green algae ; cyanobacteria
    Vědní obor RIVDJ - Znečištění a kontrola vody
    Obor OECDFishery
    CEPQJ1320234 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    Způsob publikováníOpen access
    Institucionální podporaBU-J - RVO:67985939
    EID SCOPUS85062482144
    DOI10.11118/actaun201967010091
    AnotaceThe aim of this study was to evaluate the efficiency of feeds with the addition of various algae and cyanobacteria. Common carp (average body mass of 19.6 ± 3.49 g) were randomly divided into 4 groups and fed a commercial feed (control group), the same commercial feed with the addition of 10 % of dry green algae of the genus Chlorella (chlorella group), dry biomass of algae from waste water treatment (algae group), and lyophilized toxic cyanobacterial biomass of the genus Microcystis (microcystis group). After 29 days of the experiment, standard indices for the assessment of feed utilization, external characteristics, fish condition, chemical composition of muscles and composition of fatty acids were measured. The feed variants with the addition of green algae (chlorella and algae groups) appeared to be nutritionally more favorable in our experiment. A higher content of PUFAs and total amount of fats (expressed in units of weight) were found in the groups of fish fed the green algae and algae from waste water treatment supplemented feed.
    PracovištěBotanický ústav
    KontaktMartina Bartošová, martina.bartosova@ibot.cas.cz, ibot@ibot.cas.cz, Tel.: 271 015 242 ; Marie Jakšová, marie.jaksova@ibot.cas.cz, Tel.: 384 721 156-8
    Rok sběru2020
    Elektronická adresahttp://hdl.handle.net/11104/0306598
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.