Počet záznamů: 1  

Monitoring of Hydroxyl Radical Induced Oxidation of Yeast Cells Using Biological Autoluminescence

  1. 1.
    SYSNO ASEP0518815
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevMonitoring of Hydroxyl Radical Induced Oxidation of Yeast Cells Using Biological Autoluminescence
    Tvůrce(i) Bereta, M. (SK)
    Teplan, M. (SK)
    Vahalová, Petra (URE-Y)
    Cifra, Michal (URE-Y) RID, ORCID, SAI
    Celkový počet autorů4
    Zdroj.dok.Proceedings of the 12th International Conference on Measurement, MEASUREMENT 2019. - Bratislava : IEEE, 2019 / Maňka J. ; Švehlíková J. ; Witkovský V. ; Frollo I. - ISBN 978-809726293-8
    Rozsah strans. 248-251
    Poč.str.4 s.
    Forma vydáníTištěná - P
    Akce12th International Conference on Measurement
    Datum konání27.05.2019 - 29.05.2019
    Místo konáníSmolenice
    ZeměSK - Slovensko
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovaHydroxyl Radical ; Biological Autoluminescence ; Reactive Oxygen Species
    Vědní obor RIVJA - Elektronika a optoelektronika, elektrotechnika
    Obor OECDElectrical and electronic engineering
    CEPGA17-11898S GA ČR - Grantová agentura ČR
    GA18-23597S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaURE-Y - RVO:67985882
    UT WOS000502830700055
    EID SCOPUS85070971262
    DOI10.23919/measurement47340.2019.8779909
    AnotaceIt is known that the excessive oxidative processes (oxidative stress) in organisms are correlated with various diseases. Here we show the non-invasive monitoring of oxidative stress of yeast Saccharomyces cerevisiae cells using biological autoluminescence (BAL). The physical nature of this specific phenomenon is briefly introduced, and the results of BAL measurements from yeast cell solutions with the presence of hydrogen peroxide and ferrous ions are presented. The results confirm the assumption that the BAL intensity is mediated by hydroxyl radical, produced by the Fenton reaction, which causes oxidation of cells and initiates biochemical reactions leading to BAL generation. Since oxidative stress induced BAL from yeast cells has not been widely analyzed before in the literature, our results could be a useful contribution to this field of research
    PracovištěÚstav fotoniky a elektroniky
    KontaktPetr Vacek, vacek@ufe.cz, Tel.: 266 773 413, 266 773 438, 266 773 488
    Rok sběru2020
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.