Počet záznamů: 1  

Study of as-cast Nb-Ru samples

  1. 1.
    SYSNO ASEP0502076
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevStudy of as-cast Nb-Ru samples
    Tvůrce(i) Samal, Sneha Manjaree (FZU-D) ORCID, RID
    Cornish, L. A. (ZA)
    Celkový počet autorů2
    Zdroj.dok.MRS Advances. - : Springer - ISSN 2059-8521
    Roč. 3, č. 34-35 (2018), s. 1949-1953
    Poč.str.5 s.
    Forma vydáníOnline - E
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaphase equilibria ; Nb ; scanning electron microscopy (SEM) ; X-ray diffraction (XRD)
    Vědní obor RIVJM - Inženýrské stavitelství
    Obor OECDConstruction engineering, Municipal and structural engineering
    Institucionální podporaFZU-D - RVO:68378271
    UT WOS000440331100001
    EID SCOPUS85049401932
    DOI10.1557/adv.2018.298
    AnotaceThe Nb-Ru system is of interest because the ∼NbRu phase has potential for high temperature shape memory alloys. Previous workers have identified the phase transformation variously as involving twinning, of cubic-to-tetragonal and tetragonal–to-orthorhombic (or monoclinic) transformations. As well as the terminal (Nb) and (Ru) solid solutions, two intermetallic phases have been identified: ∼NbRu and ∼NbRu3 / ∼Nb3Ru5 / ∼NbRu2, but the boundaries between the different phases are still not fully established. This investigation looked at six as-cast alloys of different compositions across the Nb-Ru system, which were made from 99.95 % purity Nb and Ru. The samples were made by arc-melting under an argon atmosphere, using titanium as an oxygen-getter. These samples were sectioned and prepared metallographically for optical microscopy, SEM and XRD analyses, the latter using an X’pert database.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2019
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.