Počet záznamů: 1  

Nevstoupíš dvakrát do téhož rybníka aneb vývoj rybničních ekosystémů od Šusty k hypertrofii

  1. 1.
    0497257 - BC 2019 CZ cze K - Konferenční příspěvek (tuzemská konf.)
    Vrba, Jaroslav - Benedová, Z. - Jezberová, Jitka - Matoušů, Anna - Musil, M. - Nedoma, Jiří - Pechar, L. - Potužák, J. - Řeháková, Klára - Šimek, Karel - Šorf, M. - Zemanová, J.
    Nevstoupíš dvakrát do téhož rybníka aneb vývoj rybničních ekosystémů od Šusty k hypertrofii.
    [You cannot step into the same fishpond twice - an evolution of fishpond ecosystems to hypertrophy.]
    Rybníky 2018. Praha: ČVUT v Praze, 2018 - (David, V.; Davidová, T.), s. 2-11. ISBN 978-80-01-06452-8. ISSN 2570-5075.
    [Rybníky 2018. Praha (CZ), 14.06.2018-15.06.2018]
    Grant CEP: GA ČR(CZ) GA17-09310S
    Institucionální podpora: RVO:60077344
    Klíčová slova: hypertrophic fishponds * nutrients * plankton * diversity * food webs
    Obor OECD: Marine biology, freshwater biology, limnology

    Shallow manmade fishponds in south Bohemia were used for fish production for centuries, however, their ecosystems have changed dramatically due to excessive nutrient loading and fish stocking. Preliminary results of ten sampled fishponds suggested their hypertrophic status at present, while their plankton structure and dynamics reflected the actual size/age class of fish stock consisting predominantly of common carp. Planktivorous fish (both young carp and whitefish) remarkably reduced abundance, size, and species diversity of crustacean zooplankton, in particular large daphnids, whereas larger carp itself did not cause such a strong top-down effect. All other plankton components, i.e. phytoplankton, bacteria, protists, and rotifers showed rather high abundance and diversity, and suggested a reasonable impact of various microbial processes and interactions in the recent hypertrophic ecosystems.
    Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0291620

     
     
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.