Počet záznamů: 1  

Enantioselective Complexation of 1‐Phenylethanol with Chiral Compounds Bearing Urea Moiety.

  1. 1.
    SYSNO ASEP0490484
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevEnantioselective Complexation of 1‐Phenylethanol with Chiral Compounds Bearing Urea Moiety.
    Tvůrce(i) Cuřínová, Petra (UCHP-M) RID, SAI, ORCID
    Dračínský, Martin (UOCHB-X) RID, ORCID
    Jakubec, Martin (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Tlustý, M. (CZ)
    Janků, K. (CZ)
    Izák, Pavel (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Holakovský, R. (CZ)
    Zdroj.dok.Chirality. - : Wiley - ISSN 0899-0042
    Roč. 30, č. 6 (2018), s. 798-806
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaenantioselective complexation ; binaphthalene ; urea
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    Obor OECDPhysical chemistry
    Vědní obor RIV – spolupráceÚstav organické chemie a biochemie
    CEPGA17-00089S GA ČR - Grantová agentura ČR
    GA18-11851S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUCHP-M - RVO:67985858 ; UOCHB-X - RVO:61388963
    UT WOS000437270200010
    EID SCOPUS85044433610
    DOI10.1002/chir.22855
    AnotaceA detailed study of diastereomeric complexes of chiral ureido-1,1′-binaphthalene derivatives with chiral 1-phenylethanol showed that a derivative bearing only one urea unit makes five times more stable complex with (S)-enantiomer than with (R)-enantiomer of the alcohol. This phenomenon could be used in chiral discrimination processes. The influence of individual parts of the structure on the complexation properties is shown. The probable structure of diastereomeric complexes based on experimental results and computational methods is proposed.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2019
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.