Počet záznamů: 1  

Alternativní značení vysazovaných ryb pro umožnění jejich následného sledování

  1. 1.
    SYSNO ASEP0487340
    Druh ASEPZ - Poloprovoz, ověřená technologie, odrůda/plemeno
    Zařazení RIVZ - Poloprovoz, ověřená technol., odrůda, plemeno, léčebný postup
    Poddruh RIVOvěřená technologie
    NázevAlternativní značení vysazovaných ryb pro umožnění jejich následného sledování
    Překlad názvuAlternative marking of stocking fishes to enable their subsequent observation
    Tvůrce(i) Halačka, Karel (UBO-W) RID, SAI
    Poštulková, E. (CZ)
    Kopp, R. (CZ)
    Mareš, J. (CZ)
    Celkový počet autorů4
    Rok vydání2017
    Int.kód978-80-7509-547-3
    Technické parametrySmlouva o uplatnění ověřené technologie byla uzavřena dne 18.12.2017 se společností BioFish s.r.o., IČ 60930527, se sídlem Horní Paseka 40, Ledeč nad Sázavou 548 01, zastoupenou Ing. Petrem Tůmou. Jednatelem za Mendelovu univerzitu je prof. Dr. Ing. Jan Mareš, Zemědělská 1, 613 00 Brno, tel. 545133270, e-mail mares@mendelu.cz.
    Ekonomické parametryHromadné značení raných stádií formou koupele v preparátu Alizarin Red S umožňuje jednorázové značení velkého množství ryb v krátkém časovém intervalu. Náklady na obarvení uvedenou metodou je na úrovni 1,- Kč na 1 ks ryby a délka koupele je 1 hodina, přičemž je možno současně obarvit několik tisíc až několik desítek tisíc ryb v závislosti na velikosti použitých nádrží. Při využití závěsných značek (splintů) je cena u označených splintů 12,- Kč za kus, u neznačených 0,5 Kč, při časové náročnosti značení 1 tis. ks ryb 3 hodiny. Tradiční značení odstřižením ploutve je bez nákladů a produktivitou 700-1000 ks ryb za hodinu, bez hodnocení šetrnosti zákroku. Použití elastomerů je limitováno minimální velikostí ryb a nutností pořídit dodávané balení barvící látky (cena 1 ml v závislosti na objednávaném množství se pohybuje v rozpětí 20-45 $, dále je třeba počítat s poštovným a celními poplatky, které mohou sumu až zdvojnásobit.
    Název vlastníkaÚstav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i.
    IČ vlastníka68081766
    Kat.výsl.dle nákl.A - Vyčerpaná část nákladů <= 5 mil. Kč
    Lic. popl.N - Poskytovatel licence nepožaduje licenční poplatek
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vlastníkaCZ - Česká republika
    Klíč. slovafish marking ; Alizarin Red ; ichthyological exploration ; fish farming
    Vědní obor RIVGL - Rybářství
    Obor OECDFishery
    CEPQJ1620240 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    Institucionální podporaUBO-W - RVO:68081766
    AnotaceCílem technologie je seznámení celého spektra rybářských subjektů, tj. chovatelů ryb, uživatelů rybářských revírů, producentů násadového materiálu s možnostmi hromadného značení ryb vysazovaných do nádrží při využití koupele s přídavkem preparátu Alizarin Red S. Jedná se o značení při vysazování velkých počtů jedinců (v řádech tisíců kusů) malých velikostí (stáří 0+, max. 1+, velikost obvykle v rozmezí 3-10 cm), značení je identifikováno bez usmrcení ryb optimálně přímo v terénu. Značení umožní následné rozlišení vysazených ryb od ryb z přirozené reprodukce a monitoring pohybu těchto ryb v nádrži.
    Překlad anotaceThe conditions were verified by application and detection using Alizarin Red S in fishes. As a suitable option, the concentration of the solution is 150 μm / l with the term of application of one hour. Marking is apparent depending on the growth of the individual for a minimum of several weeks to months. At the same time, other methods of marking fishes were tested - cut parts of fin, Visible Implant Elastomer and Swiftach Plastic Fasteners, and were compared basic parameters such as price, application speed, legibility of marking, need for special equipment for application or detection, possibility of individual or group marking and success rate. The findings are summarized in the final table.
    PracovištěÚstav biologie obratlovců
    KontaktHana Slabáková, slabakova@ivb.cz, Tel.: 543 422 524
    Rok sběru2018
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.