Počet záznamů: 1  

Graphane Nanostripes

  1. 1.
    SYSNO ASEP0467159
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevGraphane Nanostripes
    Tvůrce(i) Wang, L. (SG)
    Sofer, Z. (CZ)
    Bouša, D. (CZ)
    Sedmidubský, D. (CZ)
    Huber, Š. (CZ)
    Matějková, Stanislava (UOCHB-X) RID, ORCID
    Michalcová, A. (CZ)
    Pumera, M. (SG)
    Zdroj.dok.Angewandte Chemie - International Edition. - : Wiley - ISSN 1433-7851
    Roč. 55, č. 45 (2016), s. 13965-13969
    Poč.str.5 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovaBirch reduction ; capacitance ; electrochemistry ; graphane nanostripes ; magnetism
    Vědní obor RIVCA - Anorganická chemie
    CEPGA15-09001S GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUOCHB-X - RVO:61388963
    UT WOS000387016200007
    EID SCOPUS84987660667
    DOI10.1002/anie.201606852
    AnotaceGraphane, the hydrogenated counterpart of graphene, was shown to exhibit properties such as tunable band gaps through varied degrees of hydrogenation, fluorescence, or ferromagnetism. Graphane nanostripe properties have also been theoretically predicted. Herein, we show that graphane nanostripes can be prepared by opening carbon nanotubes using Birch reduction in liquid ammonia utilizing potassium as a reducing agent and water as a proton donor. The prepared graphane nanostripes exhibit several exceptional properties when coupled with trace metal dopants. The interplay of metallic nanoparticles and defects lead to a spin polarization and induction of ferromagnetic moment, as well as to enhanced electrocatalytic properties in the hydrogen evolution reaction when compared to non-hydrogenated carbon nanotubes.
    PracovištěÚstav organické chemie a biochemie
    Kontaktasep@uochb.cas.cz ; Kateřina Šperková, Tel.: 232 002 584 ; Jana Procházková, Tel.: 220 183 418
    Rok sběru2017
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.