Počet záznamů: 1  

Thermal stability of nanocrystalline ε-Fe2O3

  1. 1.
    SYSNO ASEP0429198
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThermal stability of nanocrystalline ε-Fe2O3
    Tvůrce(i) Brázda, Petr (UACH-T)
    Večerníková, Eva (UACH-T) SAI
    Pližingrová, Eva (UACH-T) SAI, ORCID
    Lančok, Adriana (UACH-T) ORCID, RID, SAI
    Nižňanský, D. (CZ)
    Zdroj.dok.Journal of Thermal Analysis and Calorimetry. - : Akadémiai Kiadó - ISSN 1388-6150
    Roč. 117, č. 1 (2014), s. 85-91
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.HU - Maďarsko
    Klíč. slovaε-Fe2O3 ; Differential thermal analysis ; Evolved gas analysis ; Infrared spectroscopy ; Thermogravimetry ; X-ray powder diffraction
    Vědní obor RIVCA - Anorganická chemie
    CEPGAP204/10/0035 GA ČR - Grantová agentura ČR
    Institucionální podporaUACH-T - RVO:61388980
    UT WOS000338120100010
    EID SCOPUS84904512866
    DOI10.1007/s10973-014-3711-9
    AnotaceThermal behavior of highly crystalline ε-Fe2O3 nanoparticles of different apparent crystallite sizes was characterized using thermogravimetry, differential thermal analysis, and analysis of evolved gas by mass spectrometry. Phase composition of the samples was monitored ex situ by X-ray powder diffraction. The results show that the thermal stability of this metastable iron oxide polymorph decreases with increasing particle size. For the particle diameter of 19(2) nm, the transformation temperature was equal to 794(5) °C, while for 28(2) nm only 755(10) °C. Surface of the nanoparticles contained adsorbed water and carbon dioxide. Elimination of these species proceeds in two steps. Water is removed at temperatures below 200 °C and CO2 in the temperature range between 200 and 450 °C.
    PracovištěÚstav anorganické chemie
    KontaktJana Kroneislová, krone@iic.cas.cz, Tel.: 311 236 931
    Rok sběru2015
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.