Počet záznamů: 1  

The effect of lipid peroxidation products on reactive oxygen species formation and nitric oxide production in lipopolysaccharide-stimulated RAW 264.7 macrophages

  1. 1.
    SYSNO ASEP0358792
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe effect of lipid peroxidation products on reactive oxygen species formation and nitric oxide production in lipopolysaccharide-stimulated RAW 264.7 macrophages
    Tvůrce(i) Ambrožová, Gabriela (BFU-R) RID
    Pekarová, Michaela (BFU-R) RID
    Lojek, Antonín (BFU-R) RID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Toxicology in Vitro. - : Elsevier - ISSN 0887-2333
    Roč. 25, č. 1 (2011), s. 145-152
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovalipid peroxidation products ; reactive oxygen species ; nitric oxide
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    CEPOC08058 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    GA524/08/1753 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50040507 - BFU-R (2005-2011)
    AV0Z50040702 - BFU-R (2007-2013)
    UT WOS000287010600019
    DOI10.1016/j.tiv.2010.10.006
    AnotaceThe aim of the present study was to investigate the effects of lipid peroxidation products (LPPs) - acrolein, 4-hydroxynonenal, and malondialdehyde - on ROS and NO production in RAW 264.7 macrophages. Our study shows that the cytotoxic action of acrolein and 4-hydroxynonenal works in a dose- and timedependent manner. Moreover, LPPs can inhibit ROS and NO production partially independently of their toxic effect. Changes in enzymatic pathways and NO scavenging properties are included in the downregulation of reactive species formation.
    PracovištěBiofyzikální ústav
    KontaktJana Poláková, polakova@ibp.cz, Tel.: 541 517 244
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.