Počet záznamů: 1  

The principle of frozen evolution and its manifestation in the fossil record: the brachiopod genus Aegiromena Havlíček, 1961 (Upper Ordovician, Czech Republic)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0318485
    Druh ASEPC - Konferenční příspěvek (mezinárodní konf.)
    Zařazení RIVD - Článek ve sborníku
    NázevThe principle of frozen evolution and its manifestation in the fossil record: the brachiopod genus Aegiromena Havlíček, 1961 (Upper Ordovician, Czech Republic)
    Překlad názvuPrincip zamrzlé evoluce a její projev ve fosilním záznamu: brachiopodi rodu Aegiromena Havlíček, 1961, ve svrchním ordoviku ČR
    Tvůrce(i) Mikuláš, Radek (GLU-S) RID, SAI
    Zdroj.dok.Paleontological Workshop Held in Honour of Doc. RNDr. Jaroslav Kraft, CSc. : (9.4.1940-10.1.2007) : Plzeň, 17th and 18th October 2008. - Prague : Czech Geological Society,, 2008 / Budil P. - ISBN 978-80-904208-1-6
    Rozsah strans. 32-38
    Poč.str.6 s.
    AkcePaleontological Workshop Held in Honour of Doc. RNDr. Jaroslav Kraft, CSc
    Datum konání17.10.2008-18.10.2008
    Místo konáníPlzeň
    ZeměCZ - Česká republika
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovafrozen evolution ; brachiopods ; Ordovician
    Vědní obor RIVDB - Geologie a mineralogie
    CEPIAA304130601 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z30130516 - GLU-S (2005-2011)
    AnotaceThe presented study is in a good agreement with the idea of a frozen evolution of the genus Aegiromena, or, more precisely, it illustrates a gradual disappearance of the ability to respond to the environmental change by a selectively advantageous change in its morphology. After its freezing, further evolution of Aegiromena brings very little news; only subtle changes in the size of adults, subtle and variable changes in the width/length ratio, and a changing variability of muscular imprints can be noted.
    PracovištěGeologický ústav
    KontaktJana Popelková, popelkova@gli.cas.cz, Sabina Janíčková, Tel.: 233 087 272
    Rok sběru2009
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.