Počet záznamů: 1  

Impact of Seed Structure Modification on the Rate

  1. 1.
    SYSNO ASEP0305705
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevImpact of Seed Structure Modification on the Rate
    Překlad názvuÚčinek modifikace struktury semen na rychlost extrakce superkritickým CO2
    Tvůrce(i) Rochová, Kristina (UCHP-M)
    Sovová, Helena (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Sobolík, Václav (UCHP-M)
    Allaf, K. (FR)
    Zdroj.dok.Journal of Supercritical Fluids. - : Elsevier - ISSN 0896-8446
    Roč. 44, č. 2 (2008), s. 211-218
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovadic process ; supercritical extraction ; porosity
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    CEPGA104/06/1174 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    AnotaceInternal structure of soybeans was modified by the instantaneous controlled pressure drop process (DIC) when the material is heated by saturated steam for a short period of time and then rapidly evacuated. The bursting evaporation of moisture from all the mass of material caused by the pressure drop blows cavities in the material, breaks their walls and thus enhances subsequent extraction of oil from soybeans. Both the whole beans and milled beans and both the DIC-treated and non-treated beans were extracted with supercritical CO2 at 280 bar and 40 ºC. The extraction yield was measured and simulated by three mathematical models and equilibrium and mass transfer parameters were evaluated. The pore size distribution was measured as well. The results show formation of micropores in the beans by the DIC treatment and a substantial increase in the rate of extraction controlled by intraparticle diffusion.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2008
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.